Verklaring van United Vansen

© Laurens Lindhout
DEN HAAG - Nadat United Vansen (UVS) in januari 2015 de aandelen van ADO Den Haag had overgenomen van de vorige eigenaar, de heer Mark van der Kallen, zorgde dat natuurlijk voor uitgebreide en verhitte discussies binnen de Haagse gemeenschap. Voetbal is immers een stuk Nederlandse cultuur. En als dan ineens een zakenman uit China - op voetbalgebied nog steeds een ontwikkelingsland - eigenaar is van ADO Den Haag, dan is zo'n overname voor sommige emotionele fans maar moeilijk te aanvaarden.
UVS begrijpt hun gevoelens maar al te goed. Dat is dan ook precies de reden dat we ons in woord en daaduiterst terughoudend hebben opgesteld. Ook in China baarde de overname veel opzien. UVS was immers het eerste Chinese bedrijf dat groot-aandeelhouder werd van een voetbalclub in de hoogste divisie van een Europese competitie. Al onze stappen werden in China op de voet gevolgd. Zou de overname soepel verlopen? Zou UVS succesvol zijn? In China was het destijds hét gesprek van de dag. Sinds begin 2015 hebben een aantal andere Chinese bedrijven ons voorbeeld gevolgd. Een golf van overnames van Europese clubs was het gevolg. In China is de liefde voor voetbal voor een hele generatie gewekt door de prestaties van Nederlandse clubs - en het Nederlands elftal - in de jaren' 80 en 90. Als eerbetoon aan het Nederlands voetbal en gezien de mogelijkheden om van de Nederlandse voetbalcultuur te leren, kwamen we naar Den Haag.
In Europa, en natuurlijk vooral in Nederland, weten steeds meer mensen dat ADO Den Haag een Chinese eigenaar heeft. Een groot aantal Chinese websites laat tegenwoordig beelden van eredivisie voetbal zien. Vooral de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse trok hoge kijkcijfers. De naam ADO Den Haag begint bij steeds meer mensen in China bekend te worden; zowel de naam als ook het merk van de club ADO Den Haag wordt daardoor voortdurend sterker. Met als hoogtepunt de prachtige knuffelberen sfeeractie van de ADO supporters in de Kuip waarvoor we zelfs een FIFA nominatie voor hebben ontvangen. In het verleden kenden mensen in China de naam Den Haagalleen maar van het Internationale strafhof. Dat is nu anders.
UVS heeft de afgelopen twee jaar geen enkele Chinese vertegenwoordiger benoemd binnen de organisatie van ADO Den Haag. En ook zijn er geen werknemers ontslagen na de overname. We hebben niet alleen de werkgelegenheid gegarandeerd, maar ook de bestaande werkwijze binnen ADO Den Haag intact gelaten.
UVS is al vele jaren in de sport-industrie werkzaam. En dan vooral in de voetbalindustrie. In die jaren hebben we een geweldig netwerk van sponsoren en adverteerders opgebouwd. Een aantal van deze bedrijven zou heel goed met ADO Den Haag kunnen samenwerken. Dat zorgt voor nieuw kapitaal binnen de club en vergroot de financiële armslag. De afgelopen twee jaar heeft UVS meer dan tien Chinese bedrijven uitgenodigd om eens naar Den Haag te komen en te bekijken of een samenwerking met de club mogelijk is.
UVS heeft voorgesteld om in drie verschillende Chinese provincies jeugdvoetbalcentra op te zetten. We willen de kracht van de jeugdopleiding van ADO Den Haag gebruiken om jonge Chinese talentjes te trainen. Met de Guangxi Provincial Government en de Sichuan Province Governmentzijn er plannen gemaakt om ADO jeugdcentra te ontwikkelen. Een delegatie van het bestuur van de provincie Guangxiheeft in September ADO Den Haag bezocht. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan het voltooien van de Guangxi ADO Training Base. Begin 2017 moet het voltooid zijn. Paul van Lith, de manager jeugdopleiding van ADO Den Haag, heeft Guangxi bezocht. Hij bevestigde dat het een werkbaar plan is steunde de organisatie met alle mogelijke adviezen. Dit soort projecten zal in de toekomst voor ADO extra geld genereren. Ook zal de club van de nieuwe mogelijkheden gaan profiteren.
Op de werkvloer verloopt de samenwerking tussen UVS en ADO Den Haag op het gebied van jeugdvoetbal uitstekend. Dat is heel anders op het niveau van de Aandeelhouders en van de Raad van Commissarissen. Daar is van communicatie en begrip voor nieuwe ontwikkelingen geen enkele sprake. Niets gaat makkelijk, altijd zijn er voorbehouden. Alle vergaderingen die we tot nu toe hebben bijgewoond zijn vol twijfel, vooroordelen en op niets gebaseerde meningen. De plannen van UVS op het gebied van de ontwikkeling van het Chinese voetbal - en dus tegelijkertijd de financiële voordelen die dat voor ADO Den Haag met zich meebrengt - zijn afgewezen en mochten niet worden ingevoerd.
Om in de toekomst wel te bereiken dat onze plannen worden uitgevoerd, moet UVS een stuk controle krijgen over de manier waarop ADO Den Haag geleid wordt. Dat kan helaas niet anders, want gebleken is dat er zonder een dergelijke controle eenvoudigweg niets tot stand komt. Dat - en alleen dat - is de reden dat we een aantal betalingen hebben uitgesteld.
ADO Den Haag doet niet anders dan er voortdurend bij UVS op aan te dringen dat de  afspraken die in ADO's voordeel zijn worden nagekomen. Men eist verdere investeringen en heeft om dat te bereiken zelfs een aantal rechtszaken aangespannen. Aan de plannen en wensen van UVS wordt voortdurend geen enkele betekenis gehecht. Dit vinden we niet langer aanvaardbaar.
We staan voor een spannende voetbal week. Net als alle andere supporters van ADO Den Haag hopen we op een bekerstunt bij Feyenoord en op drie punten tegen Sparta. Het zou voor ons allemaal een enorme opsteker zijn zo aan het einde van het jaar. Ook willen we de fans die in september hebben meegedaan met die fantastische knuffel-actie in De Kuip feliciteren met de nominatie door de FIFA. Wat ons betreft staat de winnaar al vast.
Terry Wang
International Business Department