5 memorabele bekerduels van ADO: van bekerfinales tot een gewonnen penaltyreeks

ADO-spelers vieren de gelijkmaker
ADO-spelers vieren de gelijkmaker © Laurens Lindhout
DEN HAAG - ADO Den Haag probeert zich woensdagavond ten koste van Feyenoord te plaatsen voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Om de mannen van trainer Zeljko Petrovic een steuntje in de rug te geven, halen we hieronder vijf memorabele bekerduels aan.
17 juni 1959 VVV - ADO

Voor het eerst in zijn historie plaatst Alles Door Oefening (ADO) zich voor de finale van het nationale bekertoernooi. Hierin komen de Hagenaars voor het oog van ruim 25.000 toeschouwers al na zeven minuten op voorsprong dankzij Roel Timmer. VVV slaat snel terug en komt nog voor de rust op voorsprong. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van de Limburgers krijgt ADO een penalty. Timmer plaatst zich achter de bal, maar ziet veldspeler Herman Teeuwen - die de geblesseerde keeper Frans Swinkels vervangt - zijn poging tegenhouden. Daarna loopt VVV uit naar een 4-1 overwinning.

3 juni 1968 ADO - Ajax

Voor de vijfde keer in tien jaar behalen de Hagenaars de finale van de KNVB Beker. De vorige vier keer gaan echter verloren. Tot overmaat van ramp staat ADO in de eindstrijd tegenover landskampioen Ajax. De Hagenaars zijn echter met de tanden bewapend en slaan voor de rust al twee keer toe via een piepjonge Lex Schoenmaker en Kees Aarts. Piet Keizer scoort in de tweede helft nog de aansluitingstreffer, maar daar blijft het bij. Na vier mislukte pogingen wint ADO voor de eerste keer in zijn historie de beker.

15 mei 1975 FC Den Haag - FC Twente ‘65

Na overwinningen op onder andere Roda JC, Sparta en Wageningen mag FC Den Haag - dat is ontstaan na een fusie van ADO en Holland Sport - weer aantreden in de nationale bekerfinale. Deze keer is FC Twente ’65 de tegenstander. De Tukkers kennen een uitstekend seizoen en zijn daarom favoriet in de eindstrijd. Toch gaat FC Den Haag er uiteindelijk met de beker vandoor. Henk van Leeuwen is de enige doelpuntenmaker in de finale en zorgt zo voor het tweede ADO-bekersucces.

22 februari 1987 Feyenoord - FC Den Haag

Ook in 1987 staat FC Den Haag in het voorportaal van de kwartfinales tegenover Feyenoord. En ook op die bewuste 22 februari vindt het treffen tussen beide kemphanen plaats in De Kuip. Aanvaller Ron de Roode zet de bezoekers al snel op voorsprong. Feyenoord komt in de tweede helft terug tot 1-1. Een verlenging is noodzakelijk. En wederom is De Roode het goudhaantje. Hij scoort in de 115de minuut het winnende doelpunt. FC Den Haag bindt daarna ook Excelsior en FC Den Bosch aan de zegekar. In de finale is Ajax na verlenging te sterk voor de Hagenaars (2-4).

26 januari 2005 ADO Den Haag - FC Twente

Het bekerseizoen 2004-2005 geldt als één van de laatste succesvolle bekerjaargangen van ADO Den Haag. Na zeges op FC Zwolle en Emmen staan de Hagenaren in de achtste finales tegenover FC Twente. Een snelle achterstand wordt door Cedric van der Gun in de tweede helft ongedaan gemaakt. Strafschoppen moeten uiteindelijk de beslissing brengen. Tegenover één gemiste Haagse penalty staan drie missers van FC Twente. Daardoor stoot ADO Den Haag door naar de kwartfinales, waar de ploeg verliest van Ajax (0-2).