Wie is wie in de ADO-soap? Een overzicht

ADO Den Haag de soap (foto/nabewerking: Jim van der Deijl)
ADO Den Haag de soap (foto/nabewerking: Jim van der Deijl)
DEN HAAG - De soap rondom ADO Den Haag duurt voort. De Haagse voetbalclub staat lijnrecht tegenover grootaandeelhouder United Vansen en dat heeft ertoe geleid dat er twee rechtzaken aankomen. Donderdag wordt er in de ondernemingskamer besloten of Wang Hui zijn aandelen tijdelijk kwijtraakt. De sportredactie van Omroep West zocht uit wie welke rol speelt.
Chinese spelers:

Wang Hui

De hoofdrolspeler van de soap is Wang Hui. Hij bereikt in maart 2014 in het kantoor van ADO-eigenaar Mark van der Kallen een akkoord over het overnemen van de aandelen van Van der Kallen. De overgang wordt in juni 2014 publiekelijk gemaakt. Na meerdere malen zijn betalingsverplichtingen niet te zijn nagekomen is het in januari 2015 dan eindelijk zover. Wang Hui is de nieuwe grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Naast grootaandeelhouder wordt hij ook de voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Terry Wang

Zijn rol begon als zoon van de grootaandeelhouder wat bescheiden, maar wordt naarmate de soap langer duurt groter. Terry Wang is, in tegentelling tot zijn vader, vaker aanwezig bij vergaderingen. Ook is de zoon van Wang Hui verantwoordelijk voor de persberichten die United Vansen verstuurt.


Lulu Wang

Lulu Wang kent een flitsend begin in de soap, wordt nog altijd herinnerd aan haar prachtige jurk, zou de vaste tolk van Wang Hui worden wanneer hij in Nederland zou zijn, maar heeft slechts enkele optredens gekend.

Chun Li

Chun Li zijn rol speelde zich voornamelijk in het begin van de soap af. Chun Li was betrokken bij de overname, werd sponsor van de jeugdopleiding, verkondigde in het Kyocera Stadion dat hij plaatsvervangend directeur was, beloofde in die rol hoge winstpremies aan de spelers, maar had wel moeite met het betalen van zijn sponsorverplichtingen aan de jeugdopleiding. Uiteindelijk werd Chun Li in januari 2015, door de toenmalig directeur, vriendelijk verzocht niet meer langs te komen bij ADO Den Haag.

Gao Hongbo

Zijn rol wordt in september 2015 groots aangekondigd in China. Gao Hongbo zou de nieuwe assistent-trainer van Henk Fraser worden. In Nederland wist men niets van de komst van een nieuwe assistent-trainer. Volgens ADO Den Haag was de voormalig bondscoach van China hier slechts voor ‘kennisoverdracht’. Een werkvergunning werd nog wel voor Hongbo aangevraagd, maar zijn rol in de soap duurde slechts enkele maanden. Eind december vertrok hij weer. Zonder ook maar een keer op veld te hebben gestaan.

Liu Jian Hong

Heeft in de soap slechts een figuurlijke rol gespeeld. Werd door Wang Hui toegevoegd aan Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. Is geen enkele keer op een vergadering geweest. Enkele commissarissen twijfelden sterk aan het bestaan van Liu Jian Hong. Werd bij ADO geïntroduceerd als de Chinese Kees Jansma. Werd in januari 2015 geïnstalleerd en verliet begin januari 2016 de RvC.

Zheng Lee

Kwam eind December 2015 voor het eerst in de soap voor. Is een bestuurder van United Vansen en werd door Wang Hui bij ADO neergezet om de communicatie met China te verbeteren. Eind 2015 werd gezegd dat hij de bruggenbouwer moest gaan worden.

Yuan Ho Lu

De rol van Yuan Ho Lu is tot op heden mager te noem. Hij werd als bestuurder van United Vansen, samen met Terry Wang, naar de algemene aandeelhoudersvergadering van 29 november 2016 gestuurd. Hij had een mandaat om daar als plaatsvervanger van Wang Hui aanwezig te zijn.

Bao Xian Fei

Tot voor kort voor veel mensen slechts figurant in de soap. De oplettende kijker heeft Bao Xian al een aantal keer gezien op foto’s of video’s. Met name als Wang Hui weer eens werd onthaald bij het ADO-stadion. Zijn bekendheid komt met name vanwege zijn vechtkwaliteiten. Zo speelde hij meerdere rollen in films over Chinese vechtkunst. Zijn rol in de soap begint groter te worden. Hij wordt genoemd als nieuwe directeur. Zijn naam doet Chinees aan, maar hij beschikt wel over een Nederlands paspoort.  Zelf zegt hij dat zijn rol gezien moet worden als bruggenbouwer.

Wan Zheng

Is voor het publiek nog een onbekende naam. Werd kort voor de aandeelhoudersvergadering van november 2016 door Wang Hui ingevlogen als nieuw lid van de RvC. Wang Hui wil hem op persoonlijke titel toevoegen, maar dat kan niet. De benoeming is een agendapunt voor de volgende vergadering.

Chuquing Chen

Is gelijk aan Zheng. Is voor het publiek nog een onbekende naam. Werd kort voor de aandeelhoudersvergadering van november 2016 door Wang Hui ingevlogen als nieuw lid van de RvC. Wang Hui wil hem op persoonlijke titel toevoegen, maar dat kan niet. Ook deze benoeming is een agendapunt voor de volgende vergadering.

Jan Hermen de Bruijn

Maakte faam in de soap met de legendarische woorden: ‘Wat Chun Li en ik hebben gedaan, is het beste wat ADO ooit is overkomen.’ Als bemiddelaar bracht hij Wang Hui aan tafel bij Mark van der Kallen. Natuurlijk deed hij dat niet voor niets. Later in de soap spande hij samen met zijn zoon (daarover straks meer) een rechtszaak aan tegen zowel Mark van der Kallen als ADO Den Haag. Beide zaken verloor De Bruijn en daardoor nam de sympathie voor De Bruijn aanzienlijk af. De Bruijn wordt in de media nog vaak opgevoerd als ‘spokesman’ van Wang Hui.

Floris de Bruijn

Zoon van Jan Hermen de Bruijn, de bemiddelaar. Zijn rol werd groter toen vader Jan Hermen de Bruijn de rechtszaken tegen zowel Mark van der Kallen als ADO Den Haag aan zijn zoon overliet. Na twee nederlagen verdween hij van het podium. Een regelrechte comeback maakte hij op 29 november 2016 door als notulist van United Vansen aanwezig te zijn op de algemene aandeelhoudersvergadering. In de wandelgangen wordt gezegd dat Floris de Bruijn uit is op een baan bij ADO Den Haag. Het liefst als algemeen directeur.

RvC:

Henk Jagersma, Marco Esser, Jan Versteegh, Joop van Oosten, Rens Vrolijk

Deze vijf heren hadden een belangrijke rol kort voordat de soap van start ging. Onder Mark van der Kallen vormden zij, samen met Jan Willem Wigt, de Raad van Commissarissen. Kort na de aandelentransactie verzocht Wang Hui het vijftal om op te stappen.

Jan Willem Wigt

De rol van Jan Willem Wigt is na de komst van Wang Hui niet direct uitgespeeld in de Raad van Commissarissen. Wigt is door HFC ADO Den Haag - de cultuurbewakers - naar voren geschoven en kan niet door Wang afgezet worden. Wigt verlaat uiteindelijk zelf de RvC om via de rol als interim-directeur uiteindelijk in juni 2015 algemeen directeur van ADO te worden.  

Ton Rutgrink

Ton Rutgrink wordt in april 2015 als vierde commissaris toegevoegd aan de RvC. Nadat Wang schoon schip had gemaakt, moest de RvC worden aangevuld met nieuwe leden. Rutgrink krijgt de portefeuille financiën. In april 2016 stapt Rutgrink op. Hij is het gedoe rondom Wang Hui beu.

Dolf Segaar

Segaar komt gelijktijdig met Rutgrink ten tonele, maar gaat geen officiële rol als commissaris spelen. Hij gaat de RvC ondersteunen als secretaris en voorziet de RvC van juridisch advies.

Wang Hui

Sinds Wang Hui grootaandeelhouder is, draagt hij ook de pet van voorzitter van de Raad van Commissarissen. Bij deze dubbelrol plaatsen al snel veel mensen vraagtekens. De rol van de RvC is toetsend en toezichthoudend. In het geval van Wang Hui controleert en toetst hij dus zichzelf.  

Martin Jol

Nadat Jan Willem Wigt de rol als algemeen directeur heeft verkregen, mag hij geen deel meer uitmaken van de RvC. Vanaf 1 juli 2015 is de HFC-zetel in de RvC dus weer vacant. De leden van de HFC kiezen Martin Jol als nieuwe commissaris. De HFC bezit een bijzonder aandeel, waardoor de rol van Jol nagenoeg onaantastbaar is.

Wim Deetman

Voormalig burgemeester van Den Haag Wim Deetman vertegenwoordigt de belangen van de gemeente Den Haag in de Raad van Commissarissen. De gemeente Den Haag bezit een gouden aandeel van de club. De rol van Deetman is net als die van Jol nagenoeg onaantastbaar.

Kees Jansma

Kees Jansma verbindt in juni van dit jaar zijn naam aan ADO. Half augustus is de benoeming officieel en niet veel later spreekt grootaandeelhouder Wang Hui tijdens een bijeenkomst Jansma persoonlijk toe. De Chinees komt superlatieven tekort en is blij met 'zwaargewicht' Jansma. De blijdschap wordt eind november minder. Wang is van mening dat de toetreding van Toet en Jansma nog niet officieel is, en wil van hen af. Wang wil Wan Zheng en Chuquing Chen op de plek van Toet en Jansma, maar zo makkelijk komt Wang niet van het duo af. De 69-jarige presentator is kort voor de twee zaken die dienen in december de man die het woord voert namens de RvC. Jansma doet dat uiterst strijdvaardig en dat levert hem veel sympathie op.


Martin Toet

Oud-speler Martin Toet komt tegelijk met Kees Jansma de soap binnenwandelen. Ook Toet gaat een rol binnen de Raad van Commissarissen vervullen. Net als bij Jansma wil Wang Hui ook af van Martin Toet. Ook in deze situatie ten faveure van twee Chinese commissarissen.

Directeuren:

Piet Jansen

Een korte rol in de soap is weggelegd voor Piet Jansen. Ten tijde van de verkoop van de aandelen van ADO Den Haag aan Wang Hui, is Jansen de algemeen directeur van de Haagse club. Kort nadat de overname het nieuws heeft bereikt, stapt Jansen op. Hij kon zich niet vinden in de verkoop van de aandelen aan het Chinese United Vansen.

Maarten Fontein

Als tijdelijke opvolger van Piet Jansen komt Maarten Fontein in beeld. De voormalig directeur van Ajax heeft vanwege zijn werkzaamheden bij Unilever veel ervaring met handelen met China. Bovendien heeft hij ook twee Chinese adoptiekinderen en kent hij de cultuur dus goed.  Fontein lijkt de ideale nieuwe directeur. Uiteindelijk stapt Fontein in maart 2015 zelf op. Hij kan niet voldoen aan de zestien eisen die Wang Hui heeft opgesteld. Eén daarvan is dat de algemeen directeur altijd als eerste in het stadion aanwezig is, en pas als laatste weer vertrekt.

Jan Willem Wigt

Op 1 juli 2015 wordt Jan Willem Wigt officieel benoemd als algemeen directeur van ADO Den Haag. De weken voor zijn aanstelling was hij al werkzaam als interim-directeur. Grootaandeelhouder Wang Hui sprak voor de officiële aanstelling van Wigt met meerdere kandidaten. Onder anderen met Chris Woerts. In december van dat jaar opent Wigt de aanval op Wang door tijdens een ingelaste persconferentie mede te delen dat ADO Den Haag in financieel zwaar weer zit, doordat Wang Hui zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. Wang Hui neemt in april 2016 afscheid van Wigt.

Mattijs Manders

Het afscheid van Jan Willem Wigt gaat gepaard met de presentatie van interim-directeur Mattijs Manders. Hij heeft in maart en april meerdere gesprekken gevoerd met Wang Hui, die dus achter de schermen al een opvolger aan het zoeken was voor Jan Willem Wigt. In juni 2016 wordt bekend dat Manders ook de komende jaren directeur van ADO zal zijn. Lange tijd lijken de contacten tussen Wang Hui en Manders goed te zijn, ADO verkeert voor de buitenwereld weer in rustig vaarwater, maar intern blijkt alles minder rooskleuring. In november 2016 opent ook Manders de aanval op Wang Hui/United Vansen. Gesteund door de gemeente Den Haag en de RvC daagt Manders namens ADO grootaandeelhouder Wang Hui voor de rechter (28 december) en voor de Ondernemingskamer (15 december).  

Gemeente:

Jozias van Aartsen

Als burgemeester van Den Haag treedt Jozias van Aartsen in de soap niet vaak op de voorgrond. Toch is zijn stem van belang. Onlangs riep hij vermogende Hagenaars op zich te melden om bij wijze van ‘plan B’ klaar te staan om de Haagse voetbalclub te kopen.

Tom de Bruijn

Woont als wethouder financiën van de gemeente Den Haag alle belangrijke vergaderingen bij van ADO Den Haag en informeert de politiek over de genomen besluiten en discussies die aan de vergadertafel plaatsvinden. De Bruijn is in het college verantwoordelijk voor wat er gebeurt. ‘Met dit dossier ben ik het meest intensief bezig’, liet hij eerder weten.

Richard de Mos

Is een lokale politicus die met zijn partij Groep De Mos fel tegen grootaandeelhouder Wang Hui is. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken en dat laat hij geregeld horen in de media. ‘Hij heeft beloofd ons naar Europees voetbal te leiden en als we niet oppassen, spelen we straks in de kelder van de eerste divisie’, zei De Mos onlangs.

Elias van Hees

Van Hees is als PVV-raadslid in de gemeente Den Haag ook uitgesproken tegen de Chinese aandeelhouder. Samen met collega Richard de Mos worden beide heren vaak opgevoerd in de media.

Overige rollen:

Mark van der Kallen

Met de verkoop van de aandelen van ADO Den Haag vangt Mark van der Kallen een kleine tien miljoen euro. Met name aan het begin van de soap is de rol van aandeelhouder Van der Kallen groot. Meerdere malen dreigt hij de stekker uit de deal te trekken, omdat het geld uit China uitblijft. Uiteindelijk wacht Van der Kallen na aandringen van Terry Wang tot januari 2015. Wang betaalt, en de euro’s komen gefaseerd binnen op de rekening van Mark van der Kallen.

Paul Beijersbergen

De rechterhand van Mark van der Kallen ten tijde van zijn functie als grootaandeelhouder. Maar ook bij de verkoop van de aandelen aan Wang Hui is Paul Beijersbergen betrokken. Als voormalig commissaris van de Haagse club en beleidsbepaler op technisch gebied een bekende naam in de soap. Zeker ook omdat hij wordt gezien als ‘de redder’ van ADO Den Haag. Dat komt voort uit de penibele situatie waarin de Haagse club verkeerde in 2007. Destijds stapte Mark van der Kallen op aandringen van Beijersbergen in ADO Den Haag. In februari van dit jaar komt Beijersbergen door een eenzijdig verkeersongeval om het leven.

Michel Santbergen

De rol van Michel Santbergen komt voort uit zijn werkzaamheden voor de HFC. Als waarnemend voorzitter van de HFC is hij bij alle vergaderingen betrokken.