ADO: Kyocera stopt als sponsor, duizenden euro's boete voor de club, UVS verwerpt eisen

Kyocera Stadion Den Haag
Kyocera Stadion Den Haag © Laurens Lindhout
DEN HAAG - Hoofdsponsor Kyocera stopt vanaf februari 2017 als sponsor van ADO Den Haag. Dat bleek donderdagochtend tijdens de rechtszaak tussen ADO Den Haag en grootaandeelhouder Wang Hui. Het stoppen van Kyocera heeft vermoedelijk gevolgen voor de financiële positie van de club. Ook moet de club een boete van 10.000 duizend euro betalen aan de KNVB, en wordt ADO teruggezet naar categorie 1 door de voetbalbond. Volgens een advocaat van de gemeente Den Haag is de proflicentie van ADO in gevaar.
Kyocera was sinds de zomer van 2010 betrokken bij ADO Den Haag. Het is niet bekend waarom het Japanse bedrijf de samenwerking met de club heeft beëindigd.
De advocaten van de gemeente en de vereniging HFC ADO (als formele licentiehouder) waarschuwden voor het dreigende verlies van de licentie per 1 februari, als niet snel orde op zaken wordt gesteld. Zonder een goedgekeurde begroting is die licentie in gevaar. Als de club daar niet in slaagt, dan valt volgens de advocaat van de gemeente het doek.
De gemeente zegt geen verandering in de situatie te verwachten als de club op de huidige voet door gaat. Volgens de gemeente is Wang 'wispelturig en onbetrouwbaar'. De advocaat van de gemeente zei dat garanties en afspraken die gemaakt zijn bij de koop van ADO Den Haag door United Vansen niet zijn nagekomen.

UVS

Volgens de advocaat had Wang in een e-mail van donderdagochtend 8.50 uur directeur Mattijs Manders verzocht de procedure in te trekken, waarna hij 500.000 euro zou storten om de liquiditeitsproblemen op te lossen. 'Die toezegging is even veel waard als andere loze beloften.'
De advocate van United Vansen verwierp alle eisen in de rechtszaal. 'United Vansen mag wel betalen, maar niet bepalen', zei zij schamperend. Volgens haar heeft Wang inmiddels bij elkaar 14 miljoen euro in de club gestoken, maar wil hij niet geld blijven gooien in een bodemloze put. De afwezigheid van de Chinees op de zitting noemde ze begrijpelijk. Wang is eerder bij zijn hotel in Nederland belaagd door ADO-supporters. Dinsdag was hij in Brussel wel aanwezig bij besprekingen over een schikking.
Tijdens die bespreking kwamen beide partijen er niet uit. 'Het overleg heeft niet tot resultaat geleid. De vraag is of het er wel is. Wij willen een bankgarantie zien', aldus de advocaat van ADO.

'Manders mag blijven'

Tijdens de zaak gaf de advocate wel aan dat UVS verder wil met de Haagse club en dat er een 'tijdelijke onafhankelijke voorzitter' aangesteld moet worden om de rust te herstellen. Ook Manders mag gewoon blijven zitten als het aan de Chinezen ligt, maar 'er moet wel iemand bij'.


Lees hier ons liveblog rondom de zaak in de Ondernemingskamer terug (inmiddels gesloten).