Zes dingen die je moet weten over ADO tegen Wang

DEN HAAG - ADO Den Haag stond donderdag in de Ondernemingskamer in Amsterdam tegenover United Vansen. De Haagse voetbalclub heeft een geschil met de Chinese grootaandeelhouder en dus moest er een rechtszaak aan te pas komen.
Wat verwijt ADO in deze zaak tegen United Vansen?

ADO verwijt United Vansen (UVS) het niet betalen van beloofde investeringen, slechte communicatie en bereikbaarheid en het niet nakomen van afspraken. Daarnaast wil ADO af van de reeds geplaatste Chinese commissarissen en directeuren.

Wat vindt United Vansen daarvan?

UVS zegt nooit te hebben beloofd om jaarlijks een bedrag te storten. Het bedrijf dacht een club te kopen die zichzelf kon bedruipen en stoort zich aan het feit dat Wang wel mag betalen, maar niet mag bepalen. Hij wil invloed op de investeringen en het beleid van de club.

Maar het zou bij de Ondernemingskamer toch over het afnemen van de aandelen van Wang gaan?

Klopt, maar dat werd door zowel ADO als de gemeente Den Haag niet ingebracht. De club wilde donderdag voorkomen dat Wang Hui een meerderheid in de raad van commissarissen (RvC) en de dagelijkse leiding zou krijgen. ADO is bang dat het beloofde geld dan niet komt en vreest dat het dan niet meer de baas in eigen huis is.

Hoe gaat het nu verder?

ADO Den Haag en United Vansen gaan op zoek naar een onafhankelijke commissaris die voorzitter moet worden van de RvC. Beide partijen dienen dat voor het weekend kenbaar te maken bij de Ondernemingskamer. Als dat niet lukt, wijzen de rechters zelf iemand aan. Maandag volgt de uitspraak van de Ondernemingskamer.

Is de club in gevaar?

De advocaat van de gemeente Den Haag heeft donderdag gezegd dat het doek definitief valt als ADO voor 1 februari geen passende oplossing heeft voor het financiële probleem van de club. Zou dit het einde kunnen betekenen van het betaald voetbal in Den Haag? Het lijkt niet waarschijnlijk dat het zover komt, maar helemaal ondenkbaar is het ook niet.

Zijn er verder nog opvallende zaken aan bod gekomen?

Ja, Kyocera stopt als sponsor en zal vanaf 1 februari geen naamgever meer zijn van het stadion. Daarnaast is ADO door de KNVB teruggeplaatst naar categorie 1 en staat daarmee onder curatele van de voetbalbond. Ook heeft de KNVB een boete van 10.000 euro opgelegd, omdat de club geen sluitende begroting heeft.
De gemeente Den Haag heeft Wang deze week een aanbod gedaan om de club voor één euro te kopen, maar dat heeft de Chinese grootaandeelhouder geweigerd. Volgens zijn advocaat heeft Wang alles bij elkaar 14 miljoen euro in de club gestoken. Onduidelijk is of hij de club wil verkopen, en zo ja, voor welk bedrag.
Wang was zelf donderdag niet aanwezig bij de zitting. Hij liet om 08.50 uur per mail weten dat hij onder de rechtszaak uitwilde en bood een schikking aan. Hij wilde eenvijfde van het totaal openstaande bedrag voldoen. Maar dat voorstel werd door zowel ADO als de gemeente totaal niet serieus genomen.
Lees hieronder de tweets van onze verslaggevers over de zitting terug.