ADO Den Haag sluit turbulent jaar af met overwinning op Sparta Rotterdam

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een turbulent jaar zondagmiddag afgesloten met een overwinning. De Hagenaars pakten de afgelopen vier competitiewedstrijden geen punten en snakten naar een winstpartij. In het eigen stadion lukte dat in de laatste wedstrijd van het jaar. De Haagse ploeg was met 1-0 te sterk voor Sparta Rotterdam.
De wedstrijd werd voor aanvang bestempeld als misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De ploeg van Zeljko Petrovic won slechts één van de afgelopen twaalf competitieduels en dus was een overwinning meer dan nodig. Misschien kon je wel stellen dat het een 'must' was.
Petrovic had weinig gesleuteld aan zijn opstelling ten opzichte van het midweekse bekerduel tegen Feyenoord (5-1 nederlaag). Ernestas Setkus nam het stokje weer over van Robert Zwinkels, de doelman die bij bekerwedstrijden tussen de palen staat. Verder miste Mike Havenaar in de selectie. Het was deze week nog even de vraag of hij kon starten, maar hij was niet wedstrijdfit.

Zestien jaar geleden

De statistieken van dit seizoen zijn niet bepaald rooskleurig voor ADO, maar ook de cijfers van de duels tegen Sparta waren niet om vrolijk van te worden. De Haagse ploeg won slechts één en verloor vijf van de laatste zeven eredivisiewedstrijden tegen Sparta. Maar goed, de laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was zeven jaar geleden. De laatste thuiszege van ADO in eredivisie op Sparta dateerde van 9 december 1990 (3-0 winst).
Voor aanvang werd afscheid genomen van drie oud-ADO-spelers. Vito Wormgoor, Timothy Derijck en Giovanni Korte kwamen nog één keertje terug in het Kyocera Stadion om officieel afscheid van de Haagse club te nemen.
De eerste tien minuten van de wedstrijd waren in het voordeel van ADO. Er werden wat aanvallen opgezet en er was wat dreiging, maar daarna kakte het een beetje in. Kansen waren er in het eerste half uur nauwelijks en het was weinig verheffend.

'Kanon'sschot

Toch veerden de supporters van ADO tien minuten voor rust even op. Wilfried Kanon was dichtbij de openingstreffer. De verdediger van de Hagenaars had na een prima aanval een heerlijk en snoeihard schot in huis, maar doelman Roy Kortsmit kon de bal net over het doel tikken. Ook Ruben Schaken nam Kortsmit met een schot op de proef, maar de bal ging er niet in.
De laatste tien minuten waren, in vergelijking met de vorige wedstrijden, leuk om naar te kijken, maar het leverde ADO helaas niets op.

Uit het boekje

De eindfase van de eerste helft was aan de kant van ADO niet verkeerd en na de pauze bleven de Hagenaars in die flow. Na tien minuten spelen viel eindelijk de verlossende treffer. Na goed werk van Gervane Kastaneer op het middenveld werd Ruben Schaken door een goede pass diep gestuurd. De 'senior' van het elftal hield het overzicht, zag Sheraldo Becker vrijstaan en hij liet het stadion ontploffen.
Het gaf de Hagenaars eindelijk weer een goed gevoel, maar tegelijkertijd moest de ploeg wel scherp blijven. Het was maar 1-0 en met nog een half uur te spelen was er nog van alles mogelijk. De bezoekers uit Rotterdam waren ook dichtbij de gelijkmaker, maar Setkus was alert en wist de 1-1 door twee hele goede reddingen te voorkomen.

Tien man

De slotfase werd penibel doordat ADO tien minuten voor tijd met tien man kwam te staan. Hevel pakte na een domme overtreding zijn tweede gele kaart van de middag en moest inrukken. Uiteindelijk lukte het Sparta niet te profiteren van de man-meer-situatie. Al was het in de laatste minuten wel billenknijpen.
De overwinning is een klein lichtpuntje in een lastige tijd voor de Haagse club. ADO verkeert in financiële moeilijkheden en staat lijnrecht tegenover grootaandeelhouder Wang Hui. Lees alles in ons dossier over de perikelen bij ADO.
Scoreverloop ADO Den Haag - Sparta Rotterdam 1-0 (0-0): 1-0 Becker
ADO Den Haag: Setkus; Ebuehi, Meissner, Beugelsdijk, Kanon (71. San Roman); El Mahdioui, Trybull, Hevel; Schaken, Kastaneer (82. Duplan), Becker (71. Van der Heijden).
Sparta Rotterdam: Kortsmit; Dumfries, Breuer (82. Chevreuil), Vriends, Floranus; Dougall, Mendes da Silva (63. Sanusi), Van Moorsel (67. Goodwin); Verhaar, El Azzouzi, Brogno.
Gele kaart(en): Hector Hevel (2x) (ADO Den Haag), Sherel Floranus, Cyril Chevreuil, Loris Brogno (Sparta Rotterdam)
Rode kaart(en): Hector Hevel (2x geel) (ADO Den Haag)
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 12.691 (Kyocera Stadion, Den Haag)