Handbalsters verliezen finale van Noorwegen

Danick Snelder baalt
Danick Snelder baalt © Orange Pictures
REGIO - De Nederlandse handbalsters waren zondag dicht bij hun eerste grote internationale hoofdprijs, maar toch boog de ploeg van bondscoach Helle Thomsen in de finale van het Europees kampioenschap in Zweden. Titelverdediger Noorwegen moest tot het uiterste gaan om Oranje af te stoppen, maar won uiteindelijk in het volgepakte Scandinavium van Göteborg met 30-29.
In Oranje spelen Yvette Broch uit Monster, Danick Snelder uit Pijnacker en Sanne van Olphen uit Den Haag. Noorwegen veroverde zijn zevende Europese titel en liet Nederland achter met het zilver, evenals een jaar geleden op het WK in Denemarken. Ook toen was grootmacht Noorwegen te sterk.

Op dreef

Oranje speelde vanaf de eerste minuut snel en met overleg. Snelder was meteen op dreef en scoorde vier keer. Zelfs in ondertal was Nederland beter en liep met een speelster minder op het veld uit naar 9-6.
Hoewel Tess Wester weer sterk stond te keepen en menige worp keerde, kroop de titelverdediger tegen het einde van de eerste helft langzaam terug. Oranje leverde een voorsprong van 13-9 in en zag Noorwegen, onder aanvoering van vedette Nora Mörk, terugkomen. Nycke Groot, zondag uitgeroepen tot de beste speelster van het toernooi, toonde in de laatste tien seconden haar klasse door de gelijkmaker te scoren. De ruststand werd daardoor 15-15.

Controle

De tweede helft ging, mede dankzij Groot, gelijk op tot 19-19. Maar juist op het moment dat de absolute uitblinkster even een dipje had, zette Noorwegen een tussensprint in naar 20-24. Oranje probeerde aan te klampen, maar raakte de controle kwijt. Defensieve fouten leverden veel strafworpen tegen op, die Mörk feilloos verzilverde. Een wanhoopsoffensief bracht de verbeten Nederlandse ploeg van 22-27 terug tot één punt achter, maar de ervaren Noorse ploeg hield in de slotseconden het hoofd koel.