Opluchting bij ADO-directeur Mattijs Manders na schorsing Wang

DEN HAAG - Directeur Mattijs Manders van ADO Den Haag is blij met het besluit om eigenaar Wang Hui tijdelijk te schorsen als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van ADO. Het geeft volgens hem rust, duidelijkheid en basis voor vertrouwen. 'Dat is wat wij wilden en dat hebben we vandaag bereikt', aldus Manders.
De Ondernemingskamer besliste maandagmiddag
. Een nieuwe onafhankelijke commissaris, B.F.M. Knüppe, moet de problemen tussen beide partijen oplossen. Ook worden de aandelen afgenomen van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) en overgedragen aan een onafhankelijke partij.
De Ondernemingskamer bevestigde daarnaast dat Kees Jansma en Martin Toet geen lid meer zijn van de RvC. Jammer, vindt Manders. 'Het zijn kundige commissarissen, ze zijn niet voor niks benaderd. Het was een beetje te verwachten dat de rechter dit besluit zou nemen ten aanzien van beide heren.'

Geen persoonlijke vete

Manders zei ook dat er geen persoonlijke strijd is tussen hem en Wang. 'Het gaat me om UVS. Het is geen persoonlijke vete tussen Wang en Manders of ADO en Wang. Zakelijk zitten we anders in de wedstrijd en komen we er met elkaar niet uit. Dit besluit geeft een basis om in belang van ADO zorgvuldig te vergaderen en besluiten te nemen.'
ADO kampt met grote financiële problemen, omdat de eigenaar van United Vansen, Wang Hui, zijn betalingsverplichtingen niet zou nakomen. Ook zou Wang als voorzitter van de raad van commissarissen wanbeleid hebben gevoerd. Volgens Wang Hui blijft ADO juist afspraken negeren.

Wang wil niet reageren

De advocaat van Wang wil niet reageren op de uitspraak. Zij zegt nog niet te weten of Wang in beroep gaat.