Schaatsers Verbij en Nuis kijken na overwinning alweer snel vooruit

Kai Verbij.
Kai Verbij. © OrangePictures
HOOGMADE - Schaatser Kai Verbij uit Hoogmade kijkt al snel weer vooruit na zijn zege als eerste winnaar van een Europees kampioenschap sprint. Heel veel deed de overwinning niet met de 22-jarige rijder.
'Ik ben wel blij, hoor. Maar ik had graag wat harder willen rijden op de laatste 1000 meter,' zei Verbij, die de derde tijd klokte. Verbij kijk al vooruit naar de WK afstanden en de Olympische Spelen van volgend jaar. Dan gaat het er niet om wie over vier afstanden de beste is, maar worden de medailles per afstand verdeeld. 'Als vierkamp was dit goed. Uiteindelijk wil je ook bij de WK en de Olympische Spelen om de medailles rijden. Met zo'n rit als vandaag kom je er dan niet. Voor nu is het goed. En misschien ben ik wel iets te perfectionistisch.'
De 27-jarige Kjeld Nuis uit Zoeterwoude werd zaterdag tweede bij het Europees kampioenschap sprint. Hij wacht nog altijd op zijn eerste grote internationale titel, nadat hij eerder als tweede eindigde bij het WK sprint en bij de WK afstanden drie keer zilver en tweemaal brons veroverde.

'Balen'

'Natuurlijk baal ik er ook van, maar nu ben ik er wel blij mee. Zeker na die 500 meter van net, zat er niet meer in dan de tweede plaats,' aldus Nuis, die in Thialf zowel vrijdag als zaterdag de 1000 meter als snelste aflegde. Op de kortste sprintafstand verspeelde hij, met de negende en zevende plek, de kans op de eerste plaats in het eindklassement.
Nuis houdt zich vast aan de 1000 meter. 'Het gat met de rest was nogal flink. Dat biedt perspectief met het oog op de WK afstanden.' Verbij en Nuis plaatsten zich met hun overwinningen zaterdag voor het WK sprint van eind februari in Calgary.