Sarina Wiegman bondscoach Nederlandse voetbalsters

Sarina Wiegman als assistent-bondscoach van de Nederlandse voetbalsters.
Sarina Wiegman als assistent-bondscoach van de Nederlandse voetbalsters. © Orange Pictures
DEN HAAG - Sarina Wiegman is vrijdag aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. De 47-jarige Haagse, die sinds augustus 2014 de rol van assistent-bondscoach vervulde, tekent een contract bij de KNVB tot de zomer van 2019. Ze volgt Arjan van der Laan op, die in december het veld moest ruimen.
De voetbalbond meldde vrijdag ook dat Foppe de Haan als assistent-bondscoach wordt toegevoegd aan de technische staf van de Oranje-voetbalsters, die zich voorbereiden op het EK in eigen land (16 juli tot en met 6 augustus). De 73-jarige Fries was sinds de zomer al betrokken als adviseur bij het Nederlands vrouwenelftal.
Wiegman heeft een lange staat van dienst in het voetbal. Als speelster kwam Wiegman tussen 1987 en 2001 liefst 104 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal. Als trainster maakte ze in 2014 de overstap van de vrouwen van ADO Den Haag naar de KNVB. Als assistent van toenmalig bondscoach Roger Reijers ging ze in 2015 mee naar het WK in Canada, waar de 'Oranje Leeuwinnen' tot de achtste finales reikten.

Talentvolle en ambitieuze groep

'In tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach heb ik ervaren hoe talentvol en ambitieus deze groep is. Vooral nu met een EK in eigen land voor de deur. We weten precies welke stappen we nog moeten zetten om te presteren op het EK en ik kijk er naar uit daar mee aan de slag te gaan', reageert Wiegman op haar aanstelling. In 2016 rondde ze als derde vrouw in Nederland de cursus Coach Betaald Voetbal succesvol af.