Wereldbeker schaatsen: Kjeld Nuis wint ook 1000 meter in Berlijn

Kjeld Nuis.
Kjeld Nuis. © ANP
ZOETERWOUDE - Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de vijfde wereldbeker in Berlijn ook de 1000 meter op zijn naam geschreven. De Zoeterwoudse schaatser zegevierde in een tijd van 1.08,25. Daarmee verbeterde hij het baanrecord, dat sinds november 2009 op naam stond van de Amerikaan Shani Davis (1.08,53).
Kai Verbij uit Hoogmade, de Nederlandse kampioen op deze afstand, pakte zilver met 1.08,84. Het brons was voor de Noor Havard Holmefjord Lorentzen (1.09,03).
Nuis schreef vrijdag in Berlijn ook al de 1500 meter op zijn naam. Voor de prijsvechter van Team LottoNL-Jumbo was het dit seizoen op de 1000 meter zijn vierde wereldbekerzege. Het derde toernooi in december in Astana sloeg hij over. Toen won de Canadees Vincent De Haitre.

WK afstanden

Met zijn tweede afstandszege in Berlijn lijkt Nuis helemaal klaar voor de WK afstanden over twee weken op de olympische baan in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Eerder deze maand moest hij bij het EK sprint achter Verbij nog genoegen nemen met zilver. Ook bij de NK afstanden eind december in Heerenveen greep Nuis naast goud. Een ingelaste trainingsstage in het Italiaanse Collalbo, waardoor hij het NK sprint in Thialf miste, heeft hem echter goed gedaan.
'Ik ben heel blij dat de topvorm bij mij zo snel weer is teruggekeerd', liet de 27-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo zaterdag bij de NOS weten. 'Ik rijd technisch gewoon heel goed en dan gaat het gelijk heel hard. Nu kop omhoog en scherp blijven tot en met de WK afstanden over twee weken in Zuid-Korea. Daar wil ik hetzelfde presteren als hier in Berlijn. Ik weet nu dat ik goed en snel genoeg ben.'

Dipje

Nuis reed sterk in de eerste maanden van het schaatsseizoen. Eind december en begin januari volgde echter een dipje. Zowel bij de NK afstanden als bij het EK sprint greep hij naast goud. Een ingelast trainingskamp in Collalbo deed hem goed. 'Ik schaats nu weer op souplesse. Dan gaat het meteen een stuk sneller. Ik wil heel graag dit seizoen nog de 1.07 in. Hopelijk gebeurt dat bij de WK in Zuid-Korea.'
Pavel Koelizjnikov, de wereldkampioen op de 1000 meter, ontbreekt in Berlijn wegens mentale en fysieke problemen. De Rus zal bij de WK afstanden en bij het WK sprint eind februari in Calgary evenmin aan de start verschijnen.

Tweede zilver

Voor Verbij was het zijn tweede zilveren medaille dit seizoen op deze afstand in de wereldbeker. In november eindigde hij als tweede in Nagano.