Thijs Zonneveld wint kort geding over wielerbiografie Thomas Dekker

Thijs Zonneveld.
Thijs Zonneveld. © ANP
LISSE - Het boek 'Mijn gevecht', de biografie over oud-wielrenner Thomas Dekker, hoeft niet uit de handel te worden genomen. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag bepaald in een kort geding dat zijn voormalig manager Jacques Hanegraaf had aangespannen. Auteur Thijs Zonneveld uit Lisse hoeft in de volgende druk ook niet te rectificeren. Hanegraaf was naar de rechter gestapt omdat hij vindt dat hij in het boek vals wordt beschuldigd.
Hanegraaf zou Dekker hebben aangezet tot het gebruik van doping en hem in contact hebben gebracht met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Ook zegt Dekker in het boek dat Hanegraaf hem heeft verteld in het verleden zelf te hebben geëxperimenteerd met doping.
Hanegraaf vindt daarnaast dat er niet voldoende hoor en wederhoor is toegepast. Hij eiste een verbod op nieuwe drukken en een schadevergoeding van 25.000 euro. De rechter had in eerste instantie beide partijen opgedragen er samen uit te komen, maar een gesprek leverde niets op.

Zorgvuldig onderzoek

De rechter stelt in de uitspraak dat de vrijheid van meningsuiting moet worden afgewogen tegen het recht van Hanegraaf om verschoond te blijven van onterechte beschuldigingen. 'Zonneveld heeft bij de behandeling van het kort geding een aantal schriftelijke verklaringen laten zien die het verhaal van Thomas Dekker bevestigen en verklaard zich te hebben gebaseerd op jarenlang zorgvuldig onderzoek.'
De rechter oordeelde 'dat de door Dekker geuite beschuldigingen voldoende steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal en dat Zonneveld binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting is gebleven'. 'Het oordeel van de rechter houdt overigens niet in dat de juistheid van de beschuldigingen aan het adres van Hanegraaf onomstotelijk is komen vast te staan', meldt het vonnis.