Bodybuilder Jasper Bakker op jacht naar proflicentie: 'Het is nooit goed genoeg'

NOORDWIJK - Zeven tot acht maaltijden per dag, oftewel in totaal zo'n vijf- à zesduizend calorieën. Je moet er heel wat voor over hebben om professioneel bodybuilder te worden. Jasper Bakker is pas drie jaar echt serieus bezig, maar de Noordwijker werd vorig jaar al Europees kampioen. Nu wil hij zich ook gaan meten met de mondiale top. 'Als ik in de spiegel kijk, is het nooit goed genoeg', vertelt Bakker in TV West Sport.
In de Litouwse stad Kaunaus eiste Bakker afgelopen jaar de Europese titel op. Hij heerste bij de zwaargewichten en was ook overall de allerbeste. 'Het is natuurlijk een extreme sport, dus moet je toch wat vaker extremere dingen doen. Je bent zwaar aan het trainen, dus het kan zijn dat je blessures oploopt. Het vraagt allemaal wat meer van jezelf', zegt Bakker.
Het vergt veel offers om door te breken als bodybuilder. 'Een stukje aanleg is wel belangrijk, maar ik denk dat je voornamelijk echt doorzettingsvermogen moet hebben. Ik werk van maandag tot en met vrijdag in Sassenheim. Als ik 's avonds om half 9 thuiskom, moet ik nog drie maaltijden eten. Dat is pittig.'

Borstblessure

Bakker kampt momenteel met een borstblessure. In april is het NK in Dordrecht. Of hij daar bij kan zijn, wordt komende maand pas duidelijk. Bakker: 'Het uiteindelijke doel is om een proflicentie te krijgen. Dan ben je je echt aan het meten met de besten. Maar daar moet nog hard aan gewerkt worden. Geen idee hoe lang het gaat duren, daar kan ik nog best wel twee jaar voor uittrekken.'