Tweevoudig wereldkampioen Kjeld Nuis gaat voor vette hattrick in Calgary

Kjeld Nuis na winst op 1000 meter tijdens World Cup in Thialf.
Kjeld Nuis na winst op 1000 meter tijdens World Cup in Thialf. © ANP
ZOETERWOUDE - Na zijn dubbele triomf twee weken geleden bij de WK afstanden in Gangneung (goud op de 1000 en 1500 meter) is Kjeld Nuis uit Zoeterwoude prooi geworden in plaats van jager. Bij het WK sprint komend weekeinde in Calgary is de 27-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo ineens de te kloppen man, hoewel hij nog niet bepaald over een uitmuntende 500 meter beschikt.
'Zo heb je geen titels, zo heb je er twee. Nu ga ik voor de hattrick. Dat zou wel vet zijn', liet Nuis donderdag bij de NOS optimistisch weten. 'De tweede plaatsen telden al niet meer, daar had ik er al genoeg van. Supermooi dat het in Zuid-Korea is gelukt, maar dit is gewoon weer een ander toernooi met een andere baan.'
De Zoeterwoudenaar eindigde vorig jaar bij het WK sprint voor de eerste keer op het podium (zilver). Hij moest in Seoul alleen de Rus Pavel Koelizjnikov voor zich dulden. De tweevoudige wereldkampioen is er op de Olympic Oval in Calgary niet bij wegens mentale en fysieke problemen.

Kai Verbij geduchte concurrent

Zijn absentie verhoogt de titelkansen voor Nuis, die in landgenoot en Europees kampioen Kai Verbij uit Hoogmade sowieso een geduchte concurrent heeft. Ronald Mulder, die dit seizoen de Nederlandse titel op de sprintvierkamp veroverde, is de derde schaatser die namens Oranje in Canada in actie komt. Jan Smeekens, de glorieuze winnaar van de 500 meter bij de WK in Gangneung, is reserve op de snelle ijspiste.
Nuis heeft in Calgary niet alleen de wereldtitel als doel. Hij wil op de 1000 meter, die evenals de 500 meter twee keer wordt gereden, graag een keer onder de 1.07 duiken. Zijn persoonlijke record is 1.07,02 en die tijd reed hij ruim drie jaar geleden in Salt Lake City.

Nederlands record

Een verbetering van het Nederlands record (1.06,96) van de inmiddels gestopte Stefan Groothuis, nog wel altijd olympisch titelhouder op de kilometer, heeft Nuis ook met potlood op zijn verlanglijstje staan. 'Onder de 1.07 komen, dat klinkt gewoon mooi. Daar ben ik mee bezig, alleen heeft het geen prioriteit op dit moment.'