Instellingen

ADO Den Haag pakt eerste punt in 2017; remise tegen FC Twente

Ruben Schaken schiet raak tegen FC Twente
Ruben Schaken schiet raak tegen FC Twente © Soccrates Images

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft het eerste punt van 2017 binnen. De groen-gelen waren de enigen in de eredivisie die dit kalenderjaar nog geen enkel punt pakten, maar vrijdagavond rekende de ploeg van trainer Fons Groenendijk af met deze statistiek. In eigen huis speelde de formatie met 1-1 gelijk tegen FC Twente.

Voor de nieuwe ADO-trainer Groenendijk was het zijn eerste succesje in Haagse dienst. Hij koos voor het treffen met de nummer zes van de eredivisie voor dezelfde basisopstelling als vorige week tegen Feyenoord. De coach vond dat deze elf namen na het spel tegen de Rotterdammers het vertrouwen verdienden voor dit duel.

Het leuke spel zetten de Hagenaars door tegen Twente. Het was namelijk de thuisploeg die na iets meer dan tien minuten spelen op voorsprong kwam. Ruben Schaken schoot van dichtbij binnen na goed voorbereidend werk van Dion Malone. Na een goede rush van de middenvelder was het Guyon Fernandez die de bal in eerste instantie voor de voeten kreeg. Hij miste, maar Schaken deed wat hij moest doen door de bal uiteindelijk toch achter keeper Nick Marsman te schieten: 1-0.

De sfeer in het stadion was voor de goal al opperbest. Na de openingstreffer werd het nog beter. Samen met de supporters van het Poolse Legia Warschau maakten de Hagenaars er een feestje van. En de Polen, die hadden het niet koud.

Jammer genoeg viel de gelijkmaker al wel vrij snel in het Kyocera Stadion. Enes Ünal probeerde het vanaf een meter of vijftien en zag zijn inzet in de verre linkerhoek belandden. Doelman Robert Zwinkels raakte de bal nog met de vingertoppen, maar het was niet genoeg om de gelijkmaker te voorkomen: 1-1.

Zonder echt gevaarlijk te zijn geweest, lukte het de Tukkers uit het niets op gelijke hoogte te komen. ADO liet zich echter echt niet gek maken en bleef, net als voor de 1-1, druk uitoefenen. De Hagenaars roken kansen, maar moesten wel oppassen voor Twente, dat bij tijd en wijlen soepel en makkelijk het spel kon maken.

Hands

Voor rust was de grootste kans op de 2-1 voor Malone. Hij zag een van richting veranderd schot op de paal belandden. De Hagenaars appelleerden direct daarna voor hands, omdat Ter Avest de inzet van Malone met de arm raakte. Arbiter Kevin Blom zag er echter niets in.

Na de onderbreking had de ploeg van Groenendijk het lastig. ADO Den Haag kwam zeker het eerste half uur niet tot nauwelijks uit de verf, het balbezit was voor Twente, maar echt grote kansen kwamen er niet uit voort.

De eerste helft was vermakelijk, maar het spel in het tweede bedrijf was slaapverwekkend. De vraag was of ADO Den Haag tevreden was met een punt. Voorin bracht Groenendijk met Mike Havenaar, Sheraldo Becker en Nasser El Khayati nog wel wat frisse spelers in, maar het lukte ADO niet de tweede goal te maken. Al waren ze in de slotfase wel heel dichtbij.

Scoren lukte ook Twente niet, waardoor de stand gelijk bleef en ADO het eerste punt in 2017 pakte: 1-1.

Scoreverloop ADO Den Haag - FC Twente 1-1 (1-1): 1-0 Schaken, 1-1 Ünal

ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Malone, Bakker, Gorter (82. El Khayati); Schaken  (71. Becker), Fernandez (71. Havenaar), Duplan.

FC Twente: Marsman; Ter Avest, Andersen, Thesker, Van der Lely; Mokotjo, F. Jensen (83. Bunkaji), Van der Heyden; Seys (66. Yeboah), Ünal, Celina.

Gele kaart(en): Edouard Duplan (ADO Den Haag), Joachim Andersen (FC Twente)

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Kevin Blom

Toeschouwers: 11.615 (Kyocera Stadion, Den Haag)