Ook ADO Den Haag wil met beloftenteam instromen in tweede- of derde divisie

Jong ADO Den Haag in actie
Jong ADO Den Haag in actie © soccratesimages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag wil met haar beloftenteam alsnog instromen in de voetbalpiramide. De Haagse eredivisieclub start bij voorkeur in de tweede- of derde divisie. Ook Feyenoord, PEC Zwolle, sc Heerenveen, Willem II, Go Ahead Eagles, NEC, SC Cambuur en NAC Breda willen alsnog deze stap maken.
Clubs als AZ, Vitesse, FC Groningen en Sparta Rotterdam stroomden vorig seizoen al in en spelen momenteel in de tweede divisie. Ploegen die nu willen instromen, moeten volgens de reglementen van de KNVB in de vijfde klasse starten. ‘Dat is voor ons geen optie. Starten in de tweede- of derde divisie is wat wij graag willen. De hoofdklasse zou ook goed zijn, alleen ligt de bal bij de KNVB’, zegt manager voetbalzaken Jeffrey van As.
Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, is achter de schermen druk bezig met de samenstelling van de tweede- en derde divisie. ‘Ik kan op dit moment geen verdere toelichting geven. Er wordt momenteel gesproken met de clubs uit de tweede- en derde divisie’, aldus Van Breukelen, die ook gesprekken voert met meerdere betaald voetbalclubs.

Klachten

Naast de beloftenelftallen die willen instromen, moet Van Breukelen ook dealen met de klachten van diverse clubs uit de tweede- en derde divisie die stoeien met de licentievoorwaarden. Waaronder de hoeveelheid contractspelers is een punt waarover een aantal verenigingen struikelen.
De KNVB gaf profclubs vorig jaar de mogelijkheid zich in te schrijven voor de voetbalpiramide, maar niet iedere club maakte daar gebruik van. ‘Wij wilden heel graag’, zegt Rob Meppelink, die bij ADO destijds verantwoordelijk was voor dit dossier. ‘Maar wij waren er qua organisatie niet klaar voor. Het betekende een compleet tweede elftal optuigen, met trainers en meerdere contractspelers. Dat lukte ons toen niet. Het financiële plaatje speelde daarbij een grote rol.’

Trainingsteam

Of ADO Den Haag aankomend seizoen wel of niet instroomt, maakt voor de ambities die Van As met het tweede elftal heeft niet uit. ‘Wij willen weer terug naar een trainingsteam. Dat houdt in dat er een trainer op het tweede elftal komt. Wellicht met een assistent erbij en rond de veertien veldspelers en twee keepers. Als dat in de huidige competitie is, dan spelen we daar in, maar bij voorkeur is dat in de tweede- of derde divisie.’
In de huidige opzet - een tweede divisie met achttien clubs en twee derde divisies met achttien clubs - is geen ruimte voor de nieuwe instromers. Het is niet ondenkbaar dat er nog een derde divisie bijkomt, die wellicht regiogebonden is. Daardoor creëert de voetbalbond ruimte voor meer clubs.