Mike Havenaar kopt ADO Den Haag naar eerste driepunter van 2017

Mike Havenaar eindelijk weer trefzeker na een zware periode
Mike Havenaar eindelijk weer trefzeker na een zware periode © Soccrates Images
DEN HAAG - De eerste driepunter van 2017 is binnen voor ADO Den Haag. Op eigen veld waren de Hagenaars zaterdagavond met 1-0 te sterk voor NEC. Het was invaller Mike Havenaar die zijn ploeg naar de overwinning kopte. Dankzij deze drie punten staan de Hagenaars niet langer op de laatste plaats in de eredivisie. Het was de eerste overwinning in de competitie sinds 18 december.
Kijkend naar de statistieken heeft de ploeg uit Nijmegen het altijd lastig op bezoek in de residentiestad. Sinds de opening van het Kyocera Stadion in 2007 lukte het de Nijmegenaren slechts één keer als winnaar van het veld te stappen. Ook zaterdag lukte het ze niet.
ADO Den Haag speelde in de beginfase bij tijd en wijlen verzorgd voetbal, had veel balbezit en drong vanaf vrijwel de eerste minuut aan. Het was zoeken naar een gaatje in de vijfkoppige defensie van de bezoekers. Dat was niet gemakkelijk, want NEC loerde vooral in het begin op de counter. Mohamed Rayhi was aan de kant van de ploeg uit Nijmegen degene waar de groen-gelen het meest voor op moesten passen.

Rayhi

Die laatste kreeg namelijk de eerste serieuze mogelijkheid om te scoren. Rayhi werd weggestuurd door Jay-Roy Grot, hij dribbelde de zestien in, maar schoof de bal naast. ADO-doelman Robert Zwinkels, die in het hele duel zeer belangrijk was, hoefde niet in actie te komen.
Na een half uur kreeg diezelfde Rayhi opnieuw een grote kans. Het was een hoogtepuntje na een vrij tam eerste half uur. De aanvaller haalde snoeihard uit met zijn linkerbeen, waarna de bal op de lat belandde. ADO, dat NEC steeds gevaarlijker zag worden, kwam goed weg.
Vier minuten voor rust waren de bezoekers uit Nijmegen opnieuw gevaarlijk, maar Zwinkels had een fantastische redding in huis. De goalie zag Grot in zijn eentje op hem af komen, maar de grote aanvaller kon de bal niet achter de sluitpost krijgen. Zwinkels hield zijn ploeg op de been.

Levendig

Na de rust moesten de Hagenaars aanvallend gezien toch wel wat meer brengen. Dat wisten ze zelf ook. Zo trok Edouard Duplan al na twee minuten de zestien in, maar vond hij doelman Delle op zijn pad. NEC ging echter ook door waar het voor rust mee bezig was, namelijk op zoek naar de eerste goal. Maar Zwinkels was vaak een sta-in-de-weg.
De beginfase van de tweede helft was levendig. Naast het feit dat NEC het nodige gevaar stichtte, deed ADO Den Haag dat via Dion Malone en Tom Trybull ook. Die laatste werd door Ruben Schaken goed bediend, waarna de Duitser een goede volley in huis had. Trybull stond op de penaltystip en schoot de bal van achter zich ineens op Delle. Maar hij stond een goal in de weg.

Havenaar

Ruim twintig minuten voor tijd werd Mike Havenaar gebracht door Groenendijk. De aanvaller wordt door de coach na zijn infectie nog altijd niet helemaal fit bevonden. De Japanner moet het doen met invalbeurten. Het bleek uiteindelijk een gouden wissel. De spits stond slechts enkele luttele minuten in het veld toen hij de 1-0 tegen de touwen kopte.
Op het moment suprême stond Havenaar helemaal vrij in het zestienmetergebied en was eerder bij de bal dan doelman Delle. De goalie taste mis en Havenaar vond het net. Zijn eerste goal sinds de mislukte panenka tegen Heracles Almelo.

Billenknijpen

Ondanks de voorsprong was het nog wel billenknijpen voor ADO Den Haag. De bezoekers bleven gevaarlijk, maar de gelijkmaker viel voor de Haagse formatie gelukkig niet.
Scoreverloop ADO Den Haag - NEC Nijmegen 1-0 (0-0): 1-0 Havenaar
ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Malone, Meijers; Trybull (58. Meissner), Bakker, Gorter; Schaken, Fernandez (66. Havenaar), Duplan.
NEC Nijmegen: Delle; Heinloth, Buwalda, Dumic, Golla, Burnet; Breinburg, Von Haacke, Messaoud; Grot, Rayhi.
Gele kaart(en): Danny Bakker, Dion Malone, Tyronne Ebuehi, (ADO Den Haag), Gregor Breinburg, Ferdi Kadioglu, Mohamed Rayhi (NEC)
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 10.256 (Kyocera Stadion, Den Haag)