Bondscoach Van Galen: 'Als we top-10 halen volgend jaar, hebben we weer een stap gemaakt'

DEN HAAG - Het Hofbad in Den Haag is dinsdag het decor van de waterpolo-interland tussen Nederland en Griekenland in World League. Oranje doet het verrassend goed met een derde plek.
'We hebben twee keer gewonnen van Frankrijk, de ploeg die ons op het Olympisch Kwalificatie Toernooi de voet dwars zette voor Rio de Janeiro. Op één penalty redden wij het vorig jaar niet. Kroatië, de nummer twee van de wereld, was gewoon een maatje te groot voor ons en uit tegen Griekenland, dat echt een topland is in de wereld, hebben wij maar nipt verloren', vat bondscoach Robin van Galen de afgelopen wedstrijden samen.

Kwartfinales

Onder leiding van Van Galen is het Nederlandse mannenwaterpolo bezig aan een opmars: gestegen van de 32ste plek op de wereldranglijst naar de veertiende stek. 'Vorig jaar werden we op het EK twaalfde. Als we top-10 halen volgend jaar, hebben we weer een stap gemaakt', vindt Van Galen. Oud-Widex/GZC Donk-speler Kjeld Veenhuis gaat zelfs verder: 'Top-8, de kwartfinale', zegt hij zelfverzekerd.
'Zeven landen uit de Balkan of zuid-Europa zijn gewoon een stuk beter dan ons. Maar als we achtste, negende of tiende worden, doen we het gewoon écht heel erg goed.' Het verschil ten opzichte van andere jaren is volgens Veenhuis een combinatie van bondscoach Robin van Galen en het basisniveau van de ploeg. 'Bijna iedereen speelt in buitenlandse competities. Daar train je negen keer per week. In Nederland is dat drie of vier keer per week.'

1000 supporters

'Komende dinsdag om 20.00 uur spelen we in Den Haag tegen Griekenland. Ik verwacht een uitverkocht huis met 1000 toeschouwers. Dan moeten we laten zien wat we kunnen en dat we weer verder zijn gegroeid', stelt Veenhuis.
Als Nederland Griekenland weet te passeren op de ranglijst in de World League, plaatst Oranje zich voor de Final Four. Als Van Galens ploeg wint van de Grieken, komt Nederland op gelijke hoogte met Griekenland.