AZ laat dramatisch ADO Den Haag kansloos

Ruben Schaken kijkt moedeloos voor zich uit
Ruben Schaken kijkt moedeloos voor zich uit © Soccrates Images
DEN HAAG - Na drie degelijke wedstrijden heeft een dramatisch ADO Den Haag zondag een kansloze nederlaag geleden. Op bezoek in Alkmaar had AZ geen kind aan de Haagse ploeg, die bijzonder weinig in de melk te brokkelen had. Na negentig minuten spelen stond er een pijnlijke eindstand van 4-0 op het scorebord.
AZ kwam fel uit de startblokken en dat leverde al na twee minuten spelen de eerste grote kans op. Alireza Jahanbakhsh schoot de bal door de benen van ADO-keeper Robert Zwinkels, maar die wist de bal nog net van de doellijn te pakken.
Niet veel later was het wel raak en beloonde Dabney Dos Santos het felle spel van AZ met een vroege treffer. Jonas Svensson gooide de bal voor, Jahanbakhsh kopte onbewust door, waarna Dos Santos de bal voor zijn voeten kreeg en koelbloedig afrondde: 1-0.
Het zag er aan de kant van ADO Den Haag niet goed uit. Waar het de afgelopen weken vrij stabiel stond bij de Hagenaars, was daar in Alkmaar nauwelijks sprake van. De ploeg van Groenendijk kreeg alle hoeken van het veld te zien. AZ combineerde er lustig op los en kwam voor het kwartier zelfs op 2-0. Na een fraaie aanval was Dos Santos opnieuw het eindstation.
Het ging hard. Heel hard. Het was een scenario waar op voorhand niemand rekening mee had gehouden. Weken liep het niet bij AZ, maar nu stond de ploeg van oud-ADO-trainer John van den Brom al snel op rozen. ADO Den Haag leek aangeslagen en de strijdlust van de afgelopen weken, de Haagsche Bluf, was helemaal nergens te bekennen. Tom Beugelsdijk. Was zijn gemis groot?
AZ geloofde het eigenlijk wel en leunde op de 2-0 voorsprong. Het leverde een rommelig restant van de eerste helft op, waarin de 3-0 uiteindelijk nog wel viel. Joris van Overheem tekende tien minuten voor de rust met een heel fraai stiftje voor de derde Alkmaarse treffer. De thuisploeg was oppermachtig.
ADO Den Haag speelde uiteindelijk een verloren wedstrijd. In de eerste helft lukte het de ploeg niet een poging tussen de palen te krijgen. In de tweede helft werd het er niet beter op. Het spel van ADO was niet goed genoeg om ook maar iets te creëren en doelman Tim Krul een lastige middag te bezorgen. De goalie, die in de Haagse jeugd speelde, had op een paar vangballen na weinig te doen.
Aan de andere kant had collega-keeper Zwinkels het drukker. Hij kreeg vlak voor het uur de vierde treffer om de oren. Na een prachtig uitgespeelde aanval, waar ADO totaal niet aan te pas kwam, was het Fred Friday die de bal in het dak van het doel schoot. Het leek wel alsof ADO niet meedeed. Het ging allemaal zo gemakkelijk. Pijnlijk om te zien.
AZ liet kansen op meer goals onbenut. Meer treffers vielen er voor ADO gelukkig niet. Guyon Fernandez kreeg tien minuten voor het eind de eerste echte grote kans namens de groen-gelen. De spits werd goed bediend door invaller Randy Wolters, schoot in een keer op doel, maar vond Krul op zijn pad, die voor het eerst de nul in de eredivisie wist te houden.
De Hagenaars blijven op de zeventiende plaats staan met twee punten meer dan hekkensluiter Go Ahead Eagles.
Scoreverloop AZ - ADO Den Haag 4-0 (3-0): 1-0 Dos Santos, 2-0 Dos Santos, 3-0 Van Overheem, 4-0 Friday
AZ: Krul; Svensson, Van Eijden, Luckassen (68. Vlaar), Haps; Seuntjens, Jahanbakhsh (79. Til), Wuytens; Van Overeem, Friday, Dos Santos (72. Garcia).
ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers; Malone (82. El Khayati), Bakker (46. Trybull), Gorter; Schaken (63. Wolters), Fernandez, Duplan.
Gele kaart(en): Derrick Luckassen, Jonas Svensson, Joris van Overheem, Stijn Wuytens (AZ), Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag)
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Ed Janssen
Toeschouwers: 14.126 (AFAS Stadion, Alkmaar)