Supporters van Oranje willen Louis van Gaal weer als bondscoach

NOORDWIJK - Binnen de trouwe supportersclub van het Nederlands elftal wordt Louis van Gaal uit Noordwijk gezien als de man die Oranje er weer bovenop kan helpen. 'Onder Louis zijn we derde geworden op het WK, hij is gewoon de beste coach die er rondloopt', zei bestuurslid Theo Pouw van de officiële Supportersclub Oranje een dag na het ontslag van bondscoach Danny Blind.
Een paar uur na de dramatische nederlaag zaterdagavond tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie (2-0) zoemde de naam van Van Gaal al rond op de luchthaven van Sofia, nog voordat Blind werd ontslagen. 'Veel fans die ik heb gesproken willen Van Gaal', zei Pouw.
De 65-jarige Noordwijker moest vorig jaar vertrekken bij Manchester United en heeft zijn vrouw Truus daarna min of meer beloofd met pensioen te gaan. Van Gaal zei begin dit jaar dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet meer terugkeert in de voetballerij. 'Maar bondscoach zijn is geen dagtaak. Wij zouden het fantastisch vinden als hij het wil doen', aldus de voorman van de supportersclub.

Witte zakdoekjes

Pouw zag zaterdag op de tribune om zich heen fans met witte zakdoekjes zwaaien, iets wat zelden gebeurt bij Oranje. 'Logisch, ook bij de meest trouwe fans was het geduld op. Ze reizen de hele wereld over om hun land te steunen, maar worden al twee jaar teleurgesteld. De oranjefans willen weer een EK of WK meemaken, maar dat zit er nu even niet in.'
Pouw rekent dinsdag in de oefeninterland tegen Italië op een getergd Oranje. 'Ze moeten zich nu bewijzen.' De supportersclub verwacht 35.000 tot 40.000 toeschouwers in de verre van uitverkochte ArenA. 'De echte diehards komen echt wel. Juist nu moeten we achter Oranje staan.'