Heerlijke middag ADO Den Haag na winst in zespuntenduel tegen Roda JC

Mike Havenaar en Sheraldo Becker uitzinnig van vreugde
Mike Havenaar en Sheraldo Becker uitzinnig van vreugde © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft hele goede zaken gedaan in strijd tegen degradatie. Zondagmiddag won de ploeg van trainer Fons Groenendijk het 'zespuntenduel' tegen Roda JC met 4-1. Een gouden overwinning voor de Hagenaars, die nu op de zestiende plaats staan. De winst was dik verdiend, want de Limburgers waren in alle linies de mindere van de Hagenaars.
Groenendijk gooide de
voor het duel tegen Roda op de schop. Guyon Fernandez en Ruben Schaken maakten plaats voor Mike Havenaar en Sheraldo Becker. Van die zet kreeg de Haagse coach geen spijt.
Binnen de minuut was het namelijk Becker die ADO Den Haag op voorsprong zette. De aanvaller, die de laatste tijd positief opviel bij Jong ADO en in het geheime oefenduel tegen VfL Bochum ook al scoorde, liet het stadion na precies 47 seconden ontploffen: 1-0.
Het voorbereidende werk was van Dion Malone, die de bal perfect in de loop meegaf. Becker schoot goed binnen en kon zijn vreugde niet op. Hij tekende voor de snelste goal van ADO Den Haag dit seizoen. Tjaronn Chery vond in het seizoen 2011/2012 al na negen seconden het doel. Ook dat was tegen Roda JC.
ADO Den Haag begon wervelend, maar op wat speldenprikjes van de Hagenaars na, werd het daarna wat minder spectaculair. De thuisploeg was wel de betere van de twee en vooral Becker, die Ard van Peppen vaak te snel af was, maakte een goede indruk.

Handsbal

In elk van de laatste 24 duels maakte ADO Den Haag maximaal één goal, maar tegen Roda viel voor het half uur de tweede van de middag. De Hagenaars kregen na een handsbal van oud-ADO-speler Christian Kum een penalty toegewezen. Nasser El Khayati ging achter de bal staan en schoot de bal koelbloedig achter Benjamin van Leer. Het was ongekeende weelde voor de Hagenaars.
De doelpuntenmaker zou tot tien minuten voor aanvang niet eens in de basis staan, maar doordat Donny Gorter in de warming-up afhaakte, zag Groenendijk in hem de vervanger. Hij scoorde vanaf de stip een belangrijke goal voor ADO.
ADO was duidelijk de betere ploeg in het eerste bedrijf. Dat vertaalde zich in de tussenstand bij rust: 2-0. De intenties na de onderbreking waren duidelijk: zo snel mogelijk de 3-0 maken.
Na rust was het Havenaar die uiteindelijk de derde Haagse goal voor zijn rekening nam. De Japanner bracht de drie punten in veilige haven. Malone zag een afstandsschot gekeerd worden door Van Leer, maar de goalie liet de bal los. Havenaar was er als de kippen bij en tikte de rebound gemakkelijk binnen.
Fernandez pikte ook zijn doelpuntje mee. Als invaller van Havenaar maakte de spits drie minuten voor tijd op aangeven van Randy Wolters zijn eerste competitiegoal namens ADO Den Haag. Hij wilde zo graag scoren voor de Hagenaars en tegen Roda JC lukte dat eindelijk. Mohamed El Makrini deed nog iets terug, maar die goal was alleen voor de statistieken.
Scoreverloop ADO Den Haag - Roda JC 4-1 (2-0): 1-0 Becker, 2-0 El Khayati (strafschop), 3-0 Havenaar, 4-0 Fernandez, 4-1 El Makrini
ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers; Malone, Bakker, Gorter; Becker (69. Wolters), Havenaar (77. Fernandez), Duplan.
Roda JC: Van Leer; Milec, Kum, Werker, Van Peppen; Gnjatic (31. El Makrini), Auassar, Ajagun (46. Papazoglou); Rosheuvel, Schahin, Paulissen (72. Van Hyfte).
Gele kaart(en): Ognjen Gnjatic, Mohamed El Makrini, Martin Milec, Adil Auassar (Roda JC), Sheraldo Becker (ADO Den Haag)
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Dennis Higler
Toeschouwers: 11.740 (Kyocera Stadion, Den Haag)