Instellingen

Wang weg als commissaris bij ADO Den Haag

Portret Wang Hui
Portret Wang Hui © Laurens Lindhout
DEN HAAG - Wang Hui vertrekt als commissaris bij ADO Den Haag. Dat zegt Ben Knüppe, de tijdelijke voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), tegen de NOS. ADO bevestigt dat Wang uit de RvC stapt.
United Vansen, het Chinese bedrijf waar Wang aan verbonden is, blijft wel gewoon grootaandeelhouder van de club. Het vertrek van Wang komt niet als een verrassing. ADO-directeur Mattijs Manders bevestigde onlangs al aan Omroep West dat Wang zou opstappen als commissaris.
Wang is het gezicht van de roerige 'Chinese jaren' bij ADO. Sinds United Vansen (UVS) de club in 2014 overnam van Mark van der Kallen volgden de conflicten elkaar op. Zo kwam UVS toegezegde betalingen niet na. Er moest zelfs een rechtszaak aan te pas komen om UVS te laten betalen.

Nieuwe commissarissen

Wang raakte eind vorig jaar de zeggenschap over zijn aandelen kwijt na een uitspraak van de Ondernemingskamer. Ben Knüppe werd door de rechter aangewezen als tijdelijke RvC-voorzitter. Knüppe is op dit moment nog de enige commissaris, omdat onlangs Wim Deetman en Martin Jol uit de RvC stapten. Zij zeggen gepasseerd te zijn bij belangrijke besluiten. Onduidelijk is nog wie de opengevallen plekken gaan invullen.  
Onlangs zei Wang nog dat ADO bij hem in 'veilige handen' is. Volgens de club is de rol van Wang niet helemaal uitgespeeld bij ADO, zo laat een woordvoerder weten. 'Hij blijft natuurlijk een van de managing directors bij UVS, de grootaandeelhouders van ADO Den Haag. Er zullen alleen andere vertegenwoordigers UVS gaan vertegenwoordigen binnen de RvC.'