Instellingen

Waterpolosters van Oranje starten WK met dubbele cijfers

Maud Megens, ex-GZC Donk en ex-ZVL, in het WK-duel met Hongarije.
Maud Megens, ex-GZC Donk en ex-ZVL, in het WK-duel met Hongarije. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse waterpolosters zijn het wereldkampioenschap in Boedapest begonnen met een ruime overwinning. Het team van bondscoach Arno Havenga liet Frankrijk zondag kansloos. In zwembad Alfréd Hajós werd het 17-2 voor Oranje, dat bij het vorige WK in 2015 in Kazan als tweede eindigde na in de finale van de Verenigde Staten te hebben verloren.
Nederland maakte de meeste doelpunten in de eerste periode: 7-0, 5-0, 3-1, 2-1. Lieke Klaassen maakte vier doelpunten en was daarmee topscorer. Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot en Maud Megens scoorden allemaal drie keer. Yasemin Smit, Amarens Genee, Vivian Sevenich en Kitty Lynn Joustra troffen ook doel.
'Vooral in de eerste helft haalden we een hoog niveau. De overwinning had ruimer uit moeten vallen', aldus Havenga. 'Op alle fronten waren wij beter.' De voormalig speler én coach van Widex/GZC Donk uit Gouda selecteerde onder meer Kitty Lynn Joustra (ZVL-Hawabo), Nomi Stomphorst en Marloes Nijhuis (beiden GZC Donk).

Kwartfinales

Japan is dinsdag de tweede tegenstander van Oranje in groep C. Donderdag wacht gastland Hongarije in het afsluitende pouleduel. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie moeten via een tussenronde een plek bij de laatste acht zien te bereiken.