Bertens pakt vierde WTA-titel in Gstaad

© ANP
WATERINGEN - Tennisster Kiki Bertens heeft zondag het WTA-toernooi van Gstaad op haar naam geschreven. De 25-jarige Westlandse was in de finale op het Zwitserse gravel te sterk voor Anett Kontaveit uit Estland: 6-4, 3-6, 6-1. De emotionele Bertens, die haar vierde titel pakte op de WTA Tour, zakte na de laatste bal huilend in elkaar.

Eerder dit jaar won de pupil van coach Raemon Sluiter al het graveltoernooi van Neurenberg, dat ze vorig jaar ook had gewonnen. In 2012 zegevierde ze op het gravel in de Marokkaanse stad Fès.
In Gstaad bereikte Bertens vorig jaar ook de finale, maar toen moest ze in drie sets buigen voor de Zwitserse Viktorija Golubic. Tegen Kontaveit, die op de wereldranglijst drie plekken boven Bertens staat (32 om 35), trok ze de winst wel naar zich toe. Daardoor zal ze komende week weer klimmen op de mondiale ranking.

Karakter

Bertens begon scherp en liep dankzij twee vroege breaks uit naar een voorsprong van 3-0. Ze liet Kontaveit echter net zo snel weer terugkomen tot 3-3. De Westlandse toonde karakter, want daarna wist ze de service van de Estse opnieuw te breken en de set met 6-4 binnen te slepen.
In de tweede set gaf Bertens in de vierde game met een mislukt dropshot haar service uit handen, waarna Kontaveit de partij in evenwicht bracht. De beslissende set kende een opvallend moment, toen Bertens na het winnen van de derde game (waarin ze een breakpoint wegwerkte) Sluiter de baan opriep en in tranen uitbarstte. De motivatiespeech van de Rotterdamse oud-tennisser miste zijn uitwerking niet, want Bertens brak Kontaveit daarna op 'love' en trok de winst met 6-1 naar zich toe.

Tranen opgedroogd

'Ik voelde me de hele week goed na een reeks zware weken. Ik ben blij dat ik weer op gravel sta te tennissen', zei Bertens, toen de tranen waren opgedroogd. Ze speelt later op zondag met haar Zweedse maatje Johanna Larsson ook de finale van het dubbelspel, waarin ze Golubic weer tegenkomt. De Zwitserse vormt een duo met Nina Stojanovic uit Servië.