Instellingen

Protest van waterpolosters Oranje afgewezen

Teleurstelling bij Marloes Nijhuis en bondscoach Arno Havenga.
Teleurstelling bij Marloes Nijhuis en bondscoach Arno Havenga. © Orange Pictures
REGIO - De uitslag van het duel tussen de Nederlandse waterpolosters en Rusland op het WK blijft staan. De mondiale zwembond FINA wees zondag het protest af dat Oranje zaterdagavond direct na de nederlaag in de tussenronde (10-11) had aangetekend. Bondscoach Arno Havenga wilde dat de wedstrijd vanaf een stand van 8-8 in de derde periode zou worden overgespeeld, omdat de arbitrage toen in zijn ogen een cruciale fout had gemaakt.
Nederland was in de aanval toen de Russische bondscoach langs de kant een time-out aanvroeg. Dat mag niet en reglementair moet zo'n overtreding worden bestraft met een strafworp. Het leidde tot heel wat commotie op de badrand.
De scheidsrechters besloten na minutenlange discussie de bal aan Rusland te geven, terwijl het Russische verzoek om een time-out op videobeelden duidelijk te zien was. Volgens de FINA zijn beelden echter niet toegestaan als bewijs.

Blind varen

Een woordvoerster van het Nederlands team laakt de handelswijze van de FINA, die aanvankelijk alleen Rusland op de hoogte bracht van de uitslag van het protest. Oranje kreeg pas na een hoop telefoontjes opheldering van de bond. 'Ze varen blind op de woorden van de arbitrage, videobeelden zien ze niet als bewijs', aldus de woordvoerster. Technisch directeur André Cats van de zwembond onderzoekt nog of Nederland het hogerop kan zoeken.
De waterpolosters van Havenga (ex-speler en ex-coach van GZC Donk uit Gouda), twee jaar geleden goed voor zilver op het WK, zijn nu veroordeeld tot de wedstrijden om plek negen tot en met twaalf. Ze moeten het maandag opnemen tegen Nieuw-Zeeland.