Instellingen

Femke Heemskerk wint brons op WK-estafette

De bronzen WK-estafette: Heemskerk, Busch, Kromowidjojo en Van der Meer.
De bronzen WK-estafette: Heemskerk, Busch, Kromowidjojo en Van der Meer. © ANP
ROELOFARENDSVEEN - Bij de WK in Boedapest heeft Femke Heemskerk met de Nederlandse estafettezwemsters zondag brons gewonnen op de 4x100 meter vrije slag. Het kwartet met verder Kim Busch, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo zette een tijd neer van 3.32,64. Het goud ging naar de Verenigde Staten in 3.31,72, de Australische zwemsters grepen het zilver: 3.32,01.
De medaille voor Nederland was voor een groot deel te danken aan Ranomi Kromowidjojo. De slotzwemster begon als vijfde en schoof op naar plek drie. Kromowidjojo noteerde een splittijd van 51,98 seconden, en was daarmee nog rapper dan 's ochtends
(52,03). De Zweedse Sarah Sjöström zette een splittijd neer van 51,71, een wereldrecord. Zweden kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plek.
'Als alles klopt, dan kan het dus gewoon', zei de Roelofarendsveense Heemskerk na de finale tegen de NOS. 'Iedereen heeft goed gezwommen, maar Kim was echt geweldig in het begin. Dat gaf mij ook heel veel kracht. We zwemmen ook echt een goede tijd.' Kromowidjojo was ook vol lof over debutante Busch. 'Kim zwom fantastisch en dan moeten wij wel volgen. Ik denk dat ik maar één keer eerder zo snel ben geweest. En dan meteen een medaille op de eerste WK-dag.'

Olympische Spelen
Oranje pakte twee jaar geleden bij de WK in Kazan zilver achter Australië. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 viel het Nederlandse kwartet net naast het podium (vierde). In vergelijking met toen waren Inge Dekker (gestopt) en Marrit Steenbergen (oververmoeid) er in Hongarije niet bij.
Het is voor Nederland de eerste medaille bij het WK langebaanzwemmen in Boedapest.