Instellingen

Basketballers Oranje presteren het 'onmogelijke'

Worthy de Jong.
Worthy de Jong. © Orange Pictures
LEIDEN - Met een ongekend grote zege op Albanië (37-113) heeft het Nederlands basketbalteam zich alsnog verzekerd van de eindzege in groep B van de pre-kwalificatie. Oranje was al zeker van deelname aan het echte WK-kwalificatietoernooi. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren (ex-Zorg en Zekerheid Leiden) had in Tirana een overwinning met een verschil van 49 punten of meer nodig voor de begeerde poulewinst, die een minder zware indeling in de volgende ronde oplevert.

Die 'onmogelijke missie' van Nederland slaagde wonderwel, met dank aan het slappe verweer van de thuisploeg. Henk Norel was met zestien punten en elf rebounds de beste speler bij Oranje, dat liefst zes schutters telde met dubbele cijfers. Oranje won eerder deze maand in Amsterdam 'slechts' met 91-77 van Albanië.


Nederland speelde in Albanië zonder Charlon Kloof. De spelverdeler liep afgelopen woensdag in Amsterdam tegen Oostenrijk (71-78) een blessure op. Willem Brandwijk was zijn vervanger in de selectie.
en Jessey Voorn van ZZ Leiden waren er wél bij.

Nieuw record
Volgens de basketbalbond zette Oranje in Tirana een nieuw Nederlands record neer voor het verschil in de uitslag van uitduels. De oude recordmarge bij een overwinning in het buitenland stond op 46 punten en stamde uit 1962. 'Winnen met een verschil van 74 punten. De mannen hebben fantastisch gespeeld', liet Van Helfteren opgetogen weten.