Oranje-voetbalsters op drie shortlists voor sportprijzen

Sarina Wiegman (rechts) met Lex Schoenmaker.
Sarina Wiegman (rechts) met Lex Schoenmaker. © Soccrates Images
DEN HAAG - Het behalen van de Europese titel in eigen land heeft de Nederlandse voetbalsters van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman drie vermeldingen op de 'shortlists' voor de jaarlijkse sportprijzen opgeleverd. De 'Oranje Leeuwinnen' komen in aanmerking voor 'sportploeg van het jaar', Wiegman staat op de lijst kandidaten voor 'coach van het jaar' en Lieke Martens op die voor 'sportvrouw van het jaar'.
Sportkoepel NOC*NSF maakte zondag voor het eerst de shortlists openbaar. Ze doet dat om een inkijkje te geven in de lastige taak om te komen tot de nominaties voor de verkiezingen. Uit de lijsten kiest de vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor voor alle categorieën in principe drie genomineerden. De nominaties worden op 3 december bekend.
De daadwerkelijke verkiezing heeft plaats tijdens het Sportgala in de RAI op 19 december. Autocoureur Max Verstappen, 'sportman van 2016', staat ook voor dit jaar op de shortlist bij de mannen, maar de 'sportvrouw van 2016', turnster Sanne Wevers, ontbreekt.

Kjeld Nuis en Marit Bouwmeester

Andere opvallende naam op de shortlist bij de mannen is darter Michael van Gerwen. De overige kandidaten zijn de schaatsers Kjeld Nuis uit Zoeterwoude, Sven Kramer, Jan Smeekens, de wielrenners Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen en Bauke Mollema, honkballer Kenley Jansen, shorttracker Sjinkie Knegt en openwaterzwemmer Ferry Weertman.
Dafne Schippers, de 'sportvrouw van 2015', is te vinden op de shortlist van de vrouwen. Samen met de Voorburgse zeilster Marit Bouwmeester, de wielrensters Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild, handbalster Nycke Groot en zwemster Ranomi Kromowidjojo.
LEES OOK: