Oranje-handbalsters knokken zich naar gelijkspel tegen Servië

Yvette Broch wordt 'uitgekleed' tegen Servië.
Yvette Broch wordt 'uitgekleed' tegen Servië. © Orange Pictures
REGIO - De Nederlandse handbalsters hebben er in een ware krachtmeting met Servië op het WK in Duitsland nog net een gelijkspel uitgesleept: 27-27. Het team van bondscoach Helle Thomsen en speelsters Danick Snelder uit Pijnacker en de Monsterse Yvette Broch leek na een enerverend duel in de Arena van Leipzig te moeten buigen voor de sterke Oost-Europese ploeg, maar met een uiterste krachtsinspanning voorkwam Oranje de tweede verliespartij. Nycke Groot was in de slotseconden verantwoordelijk voor de belangrijke gelijkmaker.
Nederland is al zeker van een plek bij de eerste vier van de groep en daarmee van de volgende ronde. De eindpositie in de groep bepaalt de tegenstander in de achtste finales. Oranje heeft nu vijf punten vergaard in vier wedstrijden en staat voorlopig derde.
Bondscoach Thomsen rekende Servië vooraf tot een geduchte tegenstander en dat bleek. Zeker in de eerste helft moest Oranje alle zeilen bijzetten om gelijke tred te houden. Yvette Broch vertolkte in de beginfase een hoofdrol door vier keer raak te gooien vanaf de cirkel.

Initiatief

Oranje nam geleidelijk het initiatief over van Servië en kwam zelfs even op voorsprong (13-15), maar bij het rustsignaal had Servië de stand weer gelijk getrokken (15-15). In de tweede helft had Nederland nog even de overhand, maar allengs werd Servië sterker. De ploeg profiteerde bovendien van keepster Marija Cotic, die bijna elke aanval van Oranje stuitte.
Er kwam een marge van drie doelpunten achterstand die Oranje, in 2015 winnaar van het WK-zilver, niet meer leek goed te maken. Door Servische overmoed kon Nederland alsnog aanklampen en redde Groot een punt. De tegengoal van Servië die samenviel met het eindsignaal, telde niet.

'Gevoel dat wij beter waren'

Lois Abbingh was topscorer bij Oranje met zeven doelpunten. Broch noteerde er zes. 'We zijn wel blij met het punt, maar al met al is het toch een teleurstellend resultaat. We hadden de hele wedstrijd het gevoel dat we beter waren', zei Abbingh na de wedstrijd tegen Ziggo Sport.
Ze gaf toe dat Servië sterk speelde. Tot diep in de tweede helft stonden de Oost-Europese handbalsters voor. 'Wij waren niet scherp genoeg in de afronding; we hebben erg veel kansen gemist. Hun keepster hield ook nog eens bijna alles tegen', aldus de opbouwspeelster, die drie keer scoorde vanuit een strafworp.

Duitsland

Duitsland is vrijdag de vijfde en laatste tegenstander in de groepsfase. 'Dat wordt vast een mooie wedstrijd. Het is belangrijk dat we die winnen. We hebben nog wat goed te maken hè', zei Abbingh, die doelde op het EK van een jaar geleden, toen Duitsland won van Nederland in de groepsfase. Het thuisland is dit WK nog ongeslagen in de groep. Bij verlies eindigt Oranje als vierde in de poule en wacht in de achtste finales vermoedelijk olympisch kampioen Rusland.