Dick Advocaat nieuwe trainer van Sparta

Dick Advocaat
Dick Advocaat © Orange Pictures
DEN HAAG - Dick Advocaat is de nieuwe hoofdtrainer van Sparta. Dat heeft de Rotterdamse club maandag bekendgemaakt op zijn website. De 70-jarige Hagenaar gaat na de winterstop als coach aan de slag op Het Kasteel.
Als assistentrainers neemt Advocaat Fred Grim en Cor Pot mee. De verbintenissen van de drie trainers lopen tot het einde van het seizoen. Woensdag wordt Advocaat in het stadion van de Rotterdamse club gepresenteerd.
Advocaat zwaaide in november af als bondscoach van het Nederlands elftal nadat hij er niet in was geslaagd Oranje voor het WK in Rusland te plaatsen. Hij overwoog definitief met pensioen te gaan, maar hield de mogelijkheid open met een ander land naar het WK te gaan.
Sparta zat sinds vorige week zonder trainer nadat Alex Pastoor door de Rotterdamse club was ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten. Toen Sparta Advocaat afgelopen week benaderde, bleek hij bereid om te proberen de Rotterdamse club voor de eredivisie te behouden. Sparta staat op dit moment zeventiende in de eredivisie, met evenveel punten als hekkensluiter Roda JC. Het ligt voor de hand dat Advocaat van de Rotterdamse club de mogelijkheid krijgt om zijn nieuwe spelersgroep te versterken.

Terugkeer bij Sparta

Voor Advocaat betekent het zijn terugkeer bij de club waar hij in de jaren 80 als speler twee seizoenen actief was. Hij kwam tot zes doelpunten in 61 wedstrijden voor de Kasteelclub.
De meest succesvolle bondscoach ooit van Oranje was eerder onder meer trainer van AZ, PSV, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg, Fenerbahçe, Borussia Mönchengladbach en Sunderland en nationale teams als België, Rusland, Servië en Zuid-Korea.