Nuis naar Spelen op 1000 meter in nieuw baanrecord

Vreugde bij Kjeld Nuis. Foto ANP
Vreugde bij Kjeld Nuis. Foto ANP
ZOETERWOUDE - Kjeld Nuis heeft zich op de 1000 meter geplaatst voor de Olympische Spelen in Zuid-Korea. De schaatser uit Zoeterwoude zette een nieuw baanrecord neer. Hij won de 1000 meter in een tijd van 1.07,64. Koen Verweij werd tweede en pakte ook een startbewijs.
Het is de eerste keer dat Nuis zich weet te plaatsen voor de Olympische Spelen. 'Ik was wel zenuwachtig, maar weet dat ik het kan', zei hij voor de camera van de NOS. 'Het is wel een sick baanrecord'.
Hein Otterspeer uit Gouda redde het niet. Hij werd vierde in 1.08,73. Kai Verbij uit Hoogmade moest zich donderdag afmelden met een blessure. Of hij in aanmerking komt voor een zogenaamde aanwijsplek is nog niet duidelijk. Verbij is de regerend wereldkampioen sprint.

Nog geen champagne

Voor Nuis was er nog geen champagne na zijn zege. 'Nee, daar wacht ik nog even mee', sprak hij na zijn fraaie wereldrecord op een laaglandbaan. De reden lag voor de hand: zaterdag wacht nog de afsluitende 1500 meter, de afstand waarop hij eveneens wereldkampioen is. 'Hopelijk kan de fles daarna alsnog open', zei Nuis met glinsterende ogen.
De 28-jarige Zuid-Hollander rekende vorig seizoen al af met een bedenkelijke reputatie. Hij stond bekend als een stoere en snelle schaatser, die op het beslissende moment niet thuis gaf. Bij de WK afstanden op de olympische piste in Gangneung in Zuid-Korea pakte hij eindelijk WK-goud, twee keer zelfs. In Thialf veroverde hij vrijdag zijn langverwachte olympische startbewijs, zijn eerste ooit. 'Zijn we ook daar klaar mee', grijnsde hij.