Extreme hitte maakt het de boten lastig in Volvo Ocean Race

De boot van AkzoNobel vaart langszaam met de felle zon op de achtergrond
De boot van AkzoNobel vaart langszaam met de felle zon op de achtergrond © AkzoNobel
DEN HAAG - Het zijn zware dagen voor de zeilers die meedoen aan de Volvo Ocean Race. De vloot heeft te maken met extreme hitte en een gebrek aan wind. De vierde etappe, die in Melbourne begon en eindigt in Hong Kong, is bijna halverwege, maar de finish lijkt nog ver weg.
De zeilboten naderen na acht dagen varen de evenaar en bij elke mijl die de vloot naar het noorden aflegt, wordt het warmer en warmer. Op het dek ligt de temperatuur rond de 47 graden, terwijl in het ruim de 50 graden aangetikt wordt. Windstille omstandigheden zorgen er vaak voor dat de zeilers meer rust kunnen nemen, maar de hitte gooit roet in het eten.
In de kop van de race is het op dit moment spannend. Turn The Tide on Plastic verdedigt de koppostie, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel en Team Scallywag. Team AkzoNobel, het andere team dat onder de Nederlandse vlag vaart, ligt op de vijfde plaats.

Blikseminslag

Team Brunel maakte eerder deze week spannende momenten mee toen het te maken kreeg met blikseminslag. Schipper Bouwe Bekking daarover: 'De stabiele wind veranderde van het ene op het andere moment. Voordat we het wisten, lagen we stil. Toen sloeg een enorme bliksemflits zo dichtbij in, dat de vonken van de mast en bakstagen sprongen.'
Niemand aan boord raakte gewond en ook bleef de materiële schade beperkt.  
In onderstaand filmpje is de blikseminslag in de eerste seconden goed te horen.
Team AkzoNobel werd in de vorige etappe getroffen door een harde rukwind. De boot raakte beschadigd aan de mast en het grootzeil en finishte daardoor als laatste in Melbourne.