Het aftellen is begonnen: dit zijn onze olympische deelnemers

Kjeld Nuis na de 1000 meter bij het wereldbeker schaatsen in Erfurt.
Kjeld Nuis na de 1000 meter bij het wereldbeker schaatsen in Erfurt. © ANP
DEN HAAG - Negen sporters uit onze regio gaan naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat is een groot aantal van de Nederlandse olympische ploeg die in totaal uit 33 Nederlanders bestaat. Over 17 dagen starten de Spelen.
Michelle Dekker is de laatste die zich heeft geplaatst. De snowboardster uit Zoetermeer doet mee op het onderdeel parallelreuzenslalom. Van haar wordt niet verwacht dat ze meestrijdt om de medailles.
Van wie we dat wél doen is van schaatsers Kai Verbij en Kjeld Nuis. De schaatsers uit Hoogmade en Zoeterwoude zijn elkaars grootste concurenten op de 1000 meter. Nuis is de wereldkampioen op die afstand en Verbij is zijn uitdager. Verbij rijdt ook nog op de 500 meter, terwijl Nuis nog een ticket heeft op de 1500 meter, ook op deze afstand hij wereldkampioen. Ook zijn teamgenoot Patrick Roest uit Lekkerkerk gaat strijden voor een medaille op de schaatsmijl.

Verrassing

Misschien kan Esmee Visser voor een leuke verrassing zorgen. De pas 21-jarige schaatster van IJsclub Nut & Vermaak in Leimuiden verbaasde op het olympisch kwalificatietoernooi door zich te plaatsen op de 5000 meter. Daarna werd ze en passant Europees kampioen op de 3000 meter. Ook haar teamgenootje Annouk van der Weijden uit Nieuwveen zien we terug op deze afstand.
Ook met shorttrack hebben we kans op eremetaal. Bij zowel de mannen als de vrouwen is de Nederlandse ploeg kanshebber op een medaille. Daarnaast rijden Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Dylan Hoogerwerf ook nog individueel.
Onze deelnemers:
- Kjeld Nuis (Zoeterwoude, schaatsen 1000m en 1500m)
- Kai Verbij (Hoogmade, schaatsen 500m en 1000m)
- Patrick Roest (Lekkerkerk, schaatsen 1500m)
- Annouk van der Weijden (Nieuwveen, schaatsen 5000m, massastart)
- Esmee Visser (Leimuiden, schaatsen 5000m)
- Yara van Kerkhof (Zoetermeer, shorttrack 500m, 1000m en relay)
- Lara van Ruijven (Naaldwijk, shorttrack 500m en relay)
- Dylan Hoogerwerf (Wateringen, shorttrack 500m en relay)
- Michelle Dekker (Zoetermeer, snowboarden parallelreuzenslalom)
Twee jaar geleden waren onze regiogenoten goed voor zes medailles tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië: 1x goud, 2x zilver en 3x brons. Daarmee stonden 'wij' 45ste in het medailleklassement. De kans zit erin dat we die positie gaan verbeteren.