Kees Jansma wil niet meer in RvC ADO Den Haag

DEN HAAG - Kees Jansma neemt geen zitting in de nieuwe Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. 'Ik sluit het boek van de RvC nu definitief, anderen moeten de rommel bij de HFC maar opruimen', zegt Jansma tegen Omroep West. Naar aanleiding van het bedanken van Jansma heeft Michel Santbergen, de voorzitter van de Haaglandse Football Club, zijn functie neergelegd.
Jansma is voorgedragen door Michel Santbergen, de voorzitter van de HFC van ADO Den Haag, om namens de HFC plaats te nemen in de RvC van ADO. Maar de ledenraad van de HFC, (de HFC heeft één aandeel in de club en een zetel in de RvC) wil de tv-presentator niet. Dat bleek in de ledenvergadering van afgelopen dinsdag. Volgens Jansma is hij geweigerd, omdat hij geen lid is van de HFC. 'Maar dit wisten ze van tevoren, dus hadden ze me helemaal niet hoeven vragen om kandidaat te zijn. Dit is zo amateuristisch', aldus Jansma.
Santbergen was het niet eens met de beslissing van de ledenraad en is naar aanleiding van de afwijzing van Jansma opgestapt als voorzitter van de HFC. Hij is voorlopig demissionair voorzitter totdat er een vervanger is gevonden.

Jansma: Ik heb niet gehengeld, ik ben gevraagd

Jansma, die zelf niet aanwezig was bij de ledenvergadering van de HFC, kreeg daarop alsnog de kans om in de RvC plaats te nemen. Hem werd voorgesteld om namens het prioriteitsaandeel (dat vorig jaar door de gemeente Den Haag werd teruggegeven aan ADO) zitting te nemen in de RvC, maar dat aanbod heeft Jansma geweigerd.
'Als ik afgewezen ben, vind ik het niet juist om via een omweg alsnog in de RvC te komen. Ook al wil een aantal mensen binnen ADO dat graag, ik heb er op deze manier geen behoefte aan. Voor de duidelijkheid; ík heb niet gehengeld naar een rol in de RvC, ik ben steeds gevraagd. Als dan uiteindelijk blijkt dat men me niet ziet zitten omdat ik geen lid ben van de HFC, dan haak ik definitief af. Ik heb de club altijd geholpen, ook in moeilijke tijden. Ik ben al zestig jaar supporter van ADO en dat blijf ik met hart en ziel maar je zult me niet in de RvC zien.'

'We lopen een fantastische kandidaat mis'

'Hier baal ik zo enorm van', zegt ADO-directeur Mattijs Manders. Hij hoopte Jansma nog op andere gedachten te brengen maar slaagde daar niet in. 'Echt heel jammer. Kees is een topkandidaat. Heb nog geprobeerd om het tij te keren, de boel te lijmen maar dat is me niet gelukt. Bovendien bepaal ik als directeur de samenstelling van de RvC niet.'
'Naast dat we nu een fantastische kandidaat mislopen, gaat het nóg langer duren voordat we een RvC hebben bij ADO. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de HFC nog een aantal kandidaten klaar heeft staan. Ik ben er echt heel chagrijnig van', aldus Manders die verklaarde dat de bedrijfsvoering bij ADO niet in gevaar komt nu de nieuwe RvC langer op zich laat wachten.
Ben Knüppe die namens de ondernemingskamer toezicht houdt bij ADO Den Haag, zal nu langer bij de club werkzaam blijven totdat dat Raad van Commissarissen compleet is.