Thiemo de Bakker opent Davis Cup tegen Louis Pouille

Thiemo de Bakker tijdens de Davis Cup-wedstrijd tegen Tsjechië.
Thiemo de Bakker tijdens de Davis Cup-wedstrijd tegen Tsjechië. © ANP
'S-GRAVENZANDE - Thiemo de Bakker opent vrijdag namens het Nederlandse Davis Cup-team de ontmoeting met Frankrijk in de eerste ronde van wereldgroep. De 29-jarige Westlander, de nummer 369 van de wereld, neemt het in Albertville op tegen Lucas Pouille. De Fransman is de nummer zeventien van de wereld.
Robin Haase, de kopman van Oranje, treft in de tweede partij Richard Gasquet. De Hagenaar staat op de mondiale ranking op de 42ste plek, Gasquet negen plaatsen hoger. Bij titelverdediger Frankrijk haakte kopman Jo-Wilfried Tsonga af met een knieblessure. Teamcaptain Yannick Noah riep Adrian Mannarino, nummer 25 van de wereld, als vervanger op.
Zaterdag staat het dubbelspel op het programma. De Nederlandse captain Paul Haarhuis heeft daar Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop voor aangewezen, Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut vormen het Franse duo. Zondag zijn de laatste twee enkelspelen: Haase - Pouille en De Bakker - Gasquet. De coaches kunnen hun opstellingen nog aanpassen.

Promotie naar wereldgroep

Frankrijk veroverde afgelopen jaar de Davis Cup door België in de finale met 3-2 te verslaan. De Nederlandse tennissers zijn na vier jaar terug op het hoogste niveau van het landentoernooi. Oranje dwong in september promotie naar de wereldgroep af door Tsjechië in Den Haag met 3-2 te verslaan, na een achterstand van 0-2. De Bakker won de beslissende partij en mag nu proberen om te stunten op het hardcourt in de Olympic Hall van Albertville.
De tien voorgaande ontmoetingen met Frankrijk werden allemaal verloren door de Nederlandse tennissers. De laatste keer was in 2009 in Maastricht. De Bakker begon toen met winst op Gaël Monfils, maar vervolgens verloor Oranje de andere vier partijen.