Onze olympiërs: Patrick Roest kijkt uit naar de 'wedstrijd van zijn leven'

LEKKERKERK - Nog zes dagen en dan gaan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea van start met de openingsceremonie. We volgen de negen deelnemers uit onze regio nauwlettend. In aanloop naar Pyeongchang 2018 stellen we elke dag één van onze olympiërs aan je voor. Vandaag: schaatser Patrick Roest (22).
Voor de Lekkerkerker worden het zijn eerste Spelen. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi plaatste hij zich vorig jaar als derde Nederlander op de 1500 meter. Nagenietend glimt Roest nog steeds van oor tot oor. 'Ik ben erg blij dat ik er mag staan. Maar je bereidt je natuurlijk wel serieus voor op de wedstrijd van je leven', laat hij weten aan Omroep West.

Dat hij een olympisch ticket bemachtigde, kwam voor hem best wel als een verrassing. 'Ik had het niet helemaal verwacht. Het begin van het seizoen was niet zo vlekkeloos verlopen.' Half september brak Roest zijn onderarm en zijn pols bij het skeeleren, doordat hij in botsing met een tractor kwam.

Wereldkampioen junioren

De laatste jaren ontwikkelt hij zich wel gestaag. Als allrounder werd Roest in 2014 en 2015 wereldkampioen bij de junioren. Sinds 2015 komt hij uit voor het huidige LottoNL-Jumbo van de Haagse schaatscoach Jac Orie. Het afgelopen beleefde hij zijn definitieve doorbraak bij de senioren met een zilvere medaille op het WK allround.

Hoe schat Roest, die
, zijn kansen in op de schaatsmijl? 'Dat is lastig te zeggen. De concurrentie piekt natuurlijk allemaal op dit moment. Iedereen wil nu op het podium staan, en dat wil ik natuurlijk ook. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen. Hopelijk kan ik een medaille mee naar huis nemen.'

Schema

  • Dinsdag 13 februari: 1500 meter