Fed Cup-tennissters verliezen van Verenigde Staten

Arantxa Rus feliciteert haar Amerikaanse opponente Venus Williams.
Arantxa Rus feliciteert haar Amerikaanse opponente Venus Williams. © ANP
MONSTER - Arantxa Rus uit Monster heeft met de Nederlandse tennissters in de eerste ronde van de Fed Cup verloren van de Verenigde Staten. Richèl Hogenkamp ging in de derde wedstrijd in Asheville (North Carolina) met 5-7, 1-6 onderuit tegen Venus Williams. De kopvrouw van de Amerikaanse ploeg haalde hiermee het derde en beslissende punt binnen: 3-0.
Hogenkamp kwam in de eerste set snel op een 3-0 achterstand. Maar de tennisster uit Doetinchem vocht zich sterk terug en bleef tot 5-6 bij. Daarna werd Hogenkamp gebroken en moest ze de eerste set afstaan. In de tweede set werd ze opnieuw snel gebroken, waarna Williams uitliep naar 6-1.
Zaterdag verloor Hogenkamp haar eerste enkelspelpartij van Coco Vandeweghe. Ze speelde sterk, maar slaagde er net niet in de winst naar zich toe te trekken. 'Ik denk dat Coco haar gisteren moe heeft gemaakt. Er lag druk op mij om het af te maken en druk op haar om Nederland er in te houden. Ik denk dat ik daar iets beter mee omging', zei Williams.

Dochter

Hoewel de strijd om een plek in de halve finales al is beslist, werd nog wel het dubbelspel afgewerkt. Namens de Amerikaanse ploeg verschenen Venus en Serena Williams op de baan. Lesley Kerkhove en Demi Schuurs brachten hen een nederlaag toe: 6-2, 6-3.
Voor Serena betekende dat haar officiële rentree na een jaar afwezigheid. De 36-jarige Williams beviel in september van een dochter. Ze sloeg vorige maand de Australian Open over, omdat ze nog niet helemaal fit was.

Behoud

Rus was niet opgewassen tegen Williams. Het team van captain Paul Haarhuis speelt nu in april een promotie/degradatieduel om behoud van de plek in de wereldgroep. Kopvrouw Kiki Bertens uit Wateringen ontbrak in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.