Den Haag belangrijkste speelstad tijdens EK beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voor de Sportcampus Zuiderpark
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voor de Sportcampus Zuiderpark © ANP
DEN HAAG - Zondag start het Europees Kampioenschap beachvolleybal voor mannen en vrouwen in Nederland. Den Haag is één van de speelsteden en gastheer voor de beide finales. Met het mannelijke duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen heeft de Hofstad ook twee kanshebbers voor de titel in huis.
Den Haag is de belangrijkste stad tijdens het continentale kampioenschap. In de residentie is er op de sportcampus Zuiderpark plek voor drieduizend mensen. Naast enkele poulewedstrijden zullen ook de halve finales en finales in Den Haag worden gespeeld.
Naast Den Haag zijn Rotterdam, Utrecht en Apeldoorn de speelsteden dit EK. In de havenstad ligt het speelveld naast het beroemde schip de SS Rotterdam, in Utrecht wordt op monopolyplein Neude een bal geslagen en in Apeldoorn vinden de wedstrijden plaats op het centraal gelegen Marktplein. In Apeldoorn wordt zondag de eerste wedstrijd gespeeld. De overige steden beginnen maandag met het toernooi.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

Het Haagse duo Brouwer/Meeuwsen haalde bij de Olympische Spelen twee jaar geleden brons en is nu één van de kanshebbers voor de Europese titel. Grootste concurrenten zijn  de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak, de Letten Aleksandrs Samoilov en Janis Smedins en de Spanjaarden Pablo Herrera en Adria Gaviria.  
Bij de vrouwen zijn de Nederlanders vooral een outsider. Marleen van Iersel en Joy Stubben zouden net als Sanne Keizer en Madelein Meppelink een gooi kunnen doen naar Europees succes. Ze moeten dan na de poulefase waarschijnlijk wel afrekenen met Duitse en Tsjechische duo’s, die hoger staan op de wereldranglijst.

Format

Het toernooi heeft hetzelfde format als het wereldkampioenschap voetbal. Bij zowel de mannen als de vrouwen doen er 32 teams mee. Het enige verschil met het voetbaltoernooi is dat elke poule een vaste speelstad heeft. Iedere speelstad neemt dus twee mannen en twee vrouwenpoules op zich. De beste twee van iedere poule gaan door naar de achtste finales. Deze worden net als de kwartfinales in alle vier de steden gespeeld. De halve finales en finales worden in Den Haag afgewerkt.
Speelschema Den Haag:
Speelschema Den Haag
Speelschema Den Haag © @EuroBeach2018
LEES OOK: