Ajax en ADO weer in gesprek over fans

Fans van Ajax over het ontbreken van supporters van ADO in Amsterdam
Ajax-fans in 2013 over het ontbreken van ADO-supporters in Amsterdam.
DEN HAAG - Ajax en ADO Den Haag zijn weer in gesprek om supporters mee te nemen naar onderlinge uitwedstrijden tussen beide clubs. De laatste twaalf jaar gingen fans van beide ploegen niet op bezoek bij elkaar.
Oud-burgemeester Wim Deetman van Den Haag besloot in 2006 dat er geen Ajax-fans meer welkom waren bij uitduels met ADO. Hij nam die maatregel nadat hooligans van de club uit Amsterdam het supportershome van ADO hadden bestormd. Daarbij vielen verscheidene gewonden.
Deetman wilde de Ajax-supporters vijf jaar weren, maar die periode werd vervolgens steeds verlengd. Ajax probeerde de afgelopen jaren vergeefs een einde te maken aan die maatregel, maar inmiddels zijn clubs en gemeenten weer met elkaar in overleg. 'We hopen dat er een oplossing komt', vertelt een woordvoerder van Ajax. 'Want wat ons betreft kijken fans van beide clubs in het stadion naar onze onderlinge duels.'

Met elkaar in gesprek

In september vorig jaar zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke al op Radio West dat ze hoopte dat de supporters weer welkom zijn in elkaars stadion.  'Je wil jouw club een hart onder de riep steken, toejuichen en meehuilen als het niet goed gaat. En daarvoor moet je in dat stadion zijn', zegt Krikke. 'Het lijkt me echt heel goed dat de supporters van ADO en Ajax met elkaar in gesprek raken om de lucht te klaren.'
ADO gaat 2 december op bezoek bij Ajax. Het duel tussen beide ploegen in de het Cars Jeans Stadion staat voor 24 februari op de agenda.