Windsurfster Lilian de Geus als eerste Nederlander zeker van Olympische Spelen

Lilian de Geus
Lilian de Geus © Sander van der Borch
DEN HAAG - Windsurfster Lilian de Geus uit Den Haag heeft zich bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Enoshima verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. De Geus is de eerste Nederlander die zeker is van een startbewijs voor de Spelen in Tokyo (Japan) in 2020.
Na haar wereldtitel op de WK in het Deense Aarhus was een plek bij de beste zeven voldoende om aan de kwalificatie-eis te voldoen. De Geus eindigde zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in Japan als tweede, achter Chen Peina uit China.
'Het is gelukt! Supertof', reageert De Geus vanuit Japan. 'Als het nu niet was gelukt om de selectie af te tikken was het natuurlijk ook niet een heel groot probleem geweest, maar nu kunnen we gewoon ons programma draaien zoals we dat zelf willen. En dat is wel heel belangrijk.'
Enoshima is ook de plek waar de zeilwedstrijden worden gehouden tijdens de Olympische Spelen over twee jaar. Dan aast de Haagse op eremetaal. In 2016 miste De Geus het brons op de Spelen van Rio de Janeiro (Brazilië) op één punt.

Dressuurploeg

De Geus heeft overigens niet het eerste Nederlandse startbewijs voor Tokyo 2020 in de wacht gesleept. Afgelopen donderdag kwalificeerde de dressuurploeg zich al. De samenstelling van dat team wordt pas medio 2020 vastgesteld.