Ajax-supporters ook dit seizoen niet welkom bij ADO Den Haag

Ajax-Heracles Almelo, Supporters ADO
Ajax-Heracles Almelo, geen Ajax-supporters welkom bij ADO Den Haag-Ajax © VI-Images/OrangePictures
DEN HAAG - Ajax-supporters zijn ook dit seizoen niet welkom als ADO Den Haag het in eigen huis opneemt tegen Ajax. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke dinsdag laten weten. De ontmoeting tussen beide clubs wordt al twaalf jaar zonder Ajax-supporters gespeeld.
‘Vanuit de intentie om de stap naar normalisatie dit jaar te zetten, hebben we met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer Ajax-supporters kunnen toelaten in het ADO-stadion en ADO-supporters in de Johan Cruijff Arena’, vertelt Krikke.
‘In die gesprekken de afgelopen maanden bleek dat het draagvlak bij de supporters van ADO beperkt is, zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag.’

'Lijn onverkort vasthouden'

'Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten, zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden. In de afgelopen jaren zijn we er samen met ADO Den Haag en de supporters juist in geslaagd om het hoge aantal inzet-uren van de politie bij thuiswedstrijden drastisch terug te brengen', vervolgt de Haagse burgemeester.
'Ook dit is normalisatie. En deze lijn willen we onverkort vasthouden. Daarbij, als we die agenten inderdaad allemaal inzetten bij ADO-Ajax betekent dat simpelweg dat we minder politie-inzet zullen hebben in de wijken.'

'Het ontbreekt bij de ADO-supporters aan voldoende draagvlak'

'Uiteindelijk is het aan mij om een besluit te nemen. En ik erken heel eerlijk: het is een razend ingewikkeld dilemma. Uiteindelijk heb ik besloten dat ADO-Ajax ook dit jaar zonder uitpubliek zal worden gespeeld. ADO Den Haag steunt dit besluit', weet Krikke. 'Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend. Het ontbreekt bij de supporters aan voldoende draagvlak. En ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd. Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen.'
In 2006 nam toenmalige burgemeester Wim Deetman de beslissing om niet langer Ajax-supporters tijdens ADO – Ajax toe te laten in het Haagse stadion. Dit besluit werd genomen nadat 70 Ajax-hooligans het Haagse supportershonk hadden bestormd. Dit gebeurde een dag voor de wedstrijd tussen beide clubs.

Ajacieden weren helpt

Deetman besloot dat de Ajax-supporters voor een periode van vijf jaar niet welkom waren in Den Haag. Deze periode werd meerdere malen verlengd. Recentelijk bleek uit politiecijfers dat de politie-inzet bij thuiswedstrijden, mede door het weren van Ajax-supporters is gedaald.