Blokje weggetikt: winnende Nuis gediskwalificeerd op 1000 meter

© ANP
ZOETERWOUDE - Schaatser Kjeld Nuis uit Zoeterwoude is bij de EK sprint in het Italiaanse Collalbo op de 1000 meter gediskwalificeerd nadat hij de winnende tijd had gereden. Zijn trainer Jac Orie heeft protest ingediend tegen het besluit.
De olympisch en wereldkampioen op deze afstand tikte na de start bij het nemen van de eerste binnenbocht een blokje weg. Dat is reglementair verboden. De jury besloot na een grondige bestudering van de tv-beelden Nuis uit de uitslag te schrappen.
Door het wegvallen van Nuis, die finishte in een baanrecord van 1.08,38, won Kai Verbij uit Hoogmade de 1000 meter. Hij reed een tijd van 1.08,97. Verbij schreef eerder op vrijdag ook de 500 meter op zijn naam. Verbij is titelhouder en won de eerste rit in een tijd van 35,23 seconden.

'Nog niet duidelijk gezien'

Coach Jac Orie heeft bij de EK sprint in Collalbo een protest ingediend tegen de spraakmakende diskwalificatie van zijn troef Kjeld Nuis. 'Kijk, als hij met zijn schaats over de lijn is gegaan, is het duidelijk. Dan lig je eruit. Maar de arbitrage heeft het ons nog niet duidelijk kunnen laten zien. En dat vind ik een beetje tragisch, zeker na de geweldige 1000 meter die Kjeld reed.'
Bij het nemen van de eerste binnenbocht tikte Nuis tenminste één blokje aan. 'Je ziet inderdaad twee blokjes over het ijs schieten, maar je ziet op de tv-beelden niet dat hij over de lijn gaat met zijn schaats', legde Orie uit. 'Volgens de dienstdoende scheidsrechter hadden twee baanarbiters dat dan weer wel gezien. Op de tv-beelden kunnen we die twee echter lastig terugvinden. Wij zagen ze niet. Daarom hebben we nu een protest ingediend. We hebben moeite met de bewijslast.'