ADO Den Haag legt krans bij herdenking Februaristaking na bekladding standbeeld

Lex Schoenmaker (r) legt namens ADO Den Haag een krans bij De Dokwerker in Amsterdam
Bij de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam heeft ADO Den Haag samen met Ajax en de KNVB een krans neergelegd bij De Dokwerker. Het standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein, dat herinnert aan de grootschalige werkonderbreking in de Tweede Wereldoorlog, werd vorige week beklad met gele en groene verf. Die actie was vermoedelijk het werk van supporters van ADO Den Haag. © ANP
DEN HAAG - Bij de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam heeft ADO Den Haag samen met Ajax en de KNVB een krans neergelegd bij De Dokwerker. Het standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein, dat herinnert aan de grootschalige werkonderbreking in de Tweede Wereldoorlog, werd vorige week beklad met gele en groene verf. Die actie was vermoedelijk het werk van ADO-supporters.
In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 februari zijn op verschillende Amsterdamse plekken muren, ramen en deuren besmeurd met graffiti en verf. Ook werd het standbeeld De Dokwerker beklad met groen-gele verf. Op het Instagram-account 'FC Den Haag Home&Away' staan foto's met leuzen zoals 'Anti 020', 'FCDH' en '070'. Ook is er groen-gele verf, de kleuren van ADO, op ruiten gegooid. Wie er precies verantwoordelijk is voor het vandalisme, is nog niet bekend.
De clubs en de voetbalbond leggen de krans op verzoek van burgemeester Femke Halsema. Zij kondigde vrijdag aan dat de gemeente aangifte doet van de bekladding van het beeld. De krans werd gelegd door ADO-icoon Lex Schoenmaker, Ajax-directeur Rutger Arisz en KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Februaristaking

Tijdens de herdenking stonden de aanwezigen stil bij de werkonderbreking op 25 februari 1941. Daaraan deden tienduizenden Amsterdammers mee om op te komen voor hun Joodse stadgenoten die door de Duitse bezetter werden weggevoerd.