'ADO-fans' opnieuw in opspraak: beledigend spandoek in stadion De Graafschap

De daders voor het spandoek
De daders voor het spandoek © Instagram Dutch Ultras Hooligans
DEN HAAG - Mensen die zich uitgeven voor fans van ADO Den Haag beweren dat ze in de nacht van maandag op dinsdag een spandoek met kwetsende teksten hebben opgehangen in het stadion van komende tegenstander De Graafschap. De club uit Doetinchem heeft het doek inmiddels verwijderd en gaat aangifte doen van huisvredebreuk, bevestigt een woordvoerder van De Graafschap.
Op het spandoek was de tekst 'KK in je maag' te lezen, wat vermoedelijk staat voor kanker in je maag. Een ondertiteling 'GR (groeten) uit FCDH' doet vermoeden dat het van Haagse supporters afkomstig was. FCDH, een supportersgroep van ADO die tot de harde kern wordt gerekend, stelt dat de daders geen onderdeel zijn van hun groep.
Aanstaande vrijdag staat de wedstrijd tussen De Graafschap en ADO op het programma. Beide clubs hebben laten weten afstand te nemen van zulke acties. 'Wij keuren dit af en nemen er afstand van, dit is niet wat ADO is en zeker niet waar wij als club voor staan', zo laat een woordvoerder van de Haagse club weten.

Gebouwen en beelden beklad

Eind vorige week werden meerdere gebouwen en beelden in Amsterdam beklad met geel-groene verf, de clubkleuren van ADO. Ook werden er hakenkruizen geplaatst. Onder meer het beeld van De Dokwerker werd besmeurd. De politie meldde dinsdag dat de Amsterdamse recherche de bekladdingen onderzoekt.