Eervol verlies voor debutant Jeffrey de Zwaan in Premier League Darts

Een hartelijk onderonsje tussen Rob Cross en Jeffrey de Zwaan.
Een hartelijk onderonsje tussen Rob Cross en Jeffrey de Zwaan. © Orange Pictures
LEIDSCHENDAM - Jeffrey de Zwaan heeft bij zijn debuut in de Premier League Darts niet voor een stunt kunnen zorgen. De 23-jarige Leidschendammer moest in een uitverkocht Ahoy na een goede start zijn meerdere erkennen in Rob Cross, de wereldkampioen van 2018. De 'Black Cobra' verloor met 7-4 van de 28-jarige Engelsman.
Voor De Zwaan was het al bijzonder dat hij het Rotterdamse podium mocht betreden. De nummer 42 van de 'Order of Merit' - de wereldranglijst van dartsbond PDC - kreeg begin februari een telefoontje. Omdat de Schot Gary Anderson zich had teruggetrokken wegens een rugblessure was de PDC op zoek naar spelers die hem konden vervangen. De Zwaan mocht de negende avond spelen.
De Zwaan speelde twee keer eerder tegen Cross en won nog nooit. De laatste keer was in december vorig jaar in de tweede ronde van het WK. 'Het verschil is dat er nu 12.000 Oranje-fans zijn', zei de jonge darter.

'Potverdorie, waarom net nu?'

De Zwaan vond het heerlijk spelen voor het uitzinnige publiek en begon direct met het winnen van de leg die Cross was begonnen. In zijn eigen beurt gooide hij 151 uit. 'Ik dacht: als ik het zo vol houd, gaat het goed', vertelde De Zwaan die bij een voorsprong van 3-1 foutjes ging maken. 'Dan zie je Rob terugkomen en denk je: potverdorie, waarom net nu?'
De Engelsman, die zich duidelijk ergerde aan het uitfluitende publiek, groeide langzaam in de wedstrijd en legde de in oranje gedoste fans uiteindelijk het zwijgen op. Toch had hij nog wat mooie woorden over voor De Zwaan die hij na afloop uitgebreid knuffelde: 'Hier staat een toekomstig wereldkampioen.'

Eenmalig optreden in elitecompetitie

De Zwaan moet zich voorlopig tevredenstellen met een eenmalig optreden in de elitecompetitie. Als de Premier League zich verplaatst naar Belfast volgende week is hij er niet bij.