Handgranaat gevonden bij supportershome ADO, 'De pin zat er nog in'

'S-GRAVENZANDE - Bij het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag is dinsdagochtend een granaat gevonden. Het supportershome ligt direct naast het stadion op het Haagse Forepark. 'Onacceptabel en weerzinwekkend', reageert directeur Matthijs Manders. De training van het ADO-elftal die in het stadion bezig was, werd vanwege de vondst subiet gestaakt.
De politie sprak eerder van een 'verdacht pakketje', maar bevestigde later dat het inderdaad ging om een granaat. De handgranaat is inmiddels weggehaald, vertelt onze verslaggever ter plaatse. Bij het supportershome wordt uitgebreid onderzoek gedaan door de politie. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie arriveerde rond het middaguur.
Een medewerker van het supportershome ontdekte het explosief dinsdagochtend rond 10.30 uur. Die waarschuwde de politie. Na de vondst werden de sportschool en fysiotherapiepraktijk in het stadion ontruimd. Een woordvoerder van de groen-gele club zegt geen aanwijzingen te hebben wie de granaat bij het supportershome heeft achtergelaten.
Boosheid en onbegrip
Algemeen directeur Mattijs Manders reageert vol boosheid en onbegrip. 'Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt. Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen. Dat gaat ieder besef te boven en elke norm te buiten. Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.'
De politie neemt de zaak ook hoog op en is op zoek naar getuigen. Manders: 'Dat onderzoek kan mij niet snel genoeg gaan. Dit heeft helemaal niks met voetbal te maken.'
Wie zit erachter?
Op foto's van het incident is te zien dat op de gevel van het supportershome drie rode kruizen zijn gespoten. Dat zou een verwijzing kunnen zijn naar Amsterdam.
Daar werd in februari een standbeeld beklad met gele en groene verf, vermoedelijk door ADO-supporters. Het ging om De Dokwerker, een beeld dat herinnert aan de februaristaking in de Tweede Wereldoorlog.
Jarenlange vete
Het botert al jaren niet tussen fans van ADO en Ajax. In de jaren '80 kwam het tot grote rellen tussen aanhangers van beide clubs. In 2006 bestormden Ajax-fans het supportershome van ADO.
Ze waren gewapend met onder meer paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails.
Fans van beide clubs zijn over en weer niet welkom wanneer ADO en Ajax tegen elkaar moeten spelen. Daarover is de laatste tijd opnieuw gesteggel. De politiek zwengelt de discussie geregeld opnieuw aan en ook waren er demonstraties.

LEES OOK: