Kiki Bertens overtreft Betty Stöve na klasseprestatie in Madrid

Kiki Bertens in actie op het Madrileense gravel.
Kiki Bertens in actie op het Madrileense gravel. © ANP
WATERINGEN - Kiki Bertens heeft de hoogste positie ooit van een Nederlandse tennisster op de wereldranglijst bereikt. De 27-jarige Wateringse vond haar naam maandagochtend terug op de vierde plaats. Bertens overtreft daarmee de prestatie van Betty Stöve, die in 1977 op de vijfde plek terechtkwam nadat ze de finale van Wimbledon had bereikt.
'Ik weet dat ik iets heel speciaals heb gedaan', reageert Bertens op de WTA-site. 'Ik blijf iedere dag proberen mezelf te verbeteren, hopelijk kan ik nóg wat hoger komen.'
Bertens klom op de mondiale ranking van de zevende naar de vierde plek dankzij haar toernooizege in Madrid. De Wateringse schreef geschiedenis op het Spaanse gravel door als eerste zonder setverlies het hoog aangeschreven toernooi te winnen. Ze klopte met Jelena Ostapenko, Petra Kvitova, Sloane Stephens en Simona Halep vier grandslamwinnaressen en verdiende zo'n 1,2 miljoen euro aan prijzengeld.

Rome en Parijs

Bertens reisde vanuit Madrid meteen door naar Rome, waar ze instroomt in de tweede ronde. Ze treft daarin de winnares van het duel tussen de Amerikaanse 'lucky loser' Amanda Anisimova (17) en Elisabetta Cocciaretto, de 18-jarige Italiaanse die met een wildcard is toegelaten. De als zesde geplaatste Wateringse heeft in Italië geen punten te verdedigen, want vorig jaar verloor ze in de Italiaanse hoofdstad in de eerste ronde. 'Hopelijk worden het nog een paar mooie weken op gravel', zegt Bertens, die eind deze maand als een van de favorieten voor de titel aan het toernooi van Roland Garros in Parijs begint.