Annemiek Bekkering en Annette Duetz delen eerste tik uit op EK zeilen

Annemiek Bekkering tijdens de Medemblik Regatta 2018.
Annemiek Bekkering tijdens de Medemblik Regatta 2018. © Sander van der Borch
REGIO - Het olympische zeilduo Annemiek Bekkering/Annette Duetz heeft bij de EK in de 49erFX-klasse in Weymouth de eerste tik uitgedeeld. De regerende wereldkampioenen wonnen op de openingsdag de derde race en kwamen in de voorgaande twee wedstrijden als derde binnen. Daarmee belandde het Haags-Delftse duo, zevende bij de Zomerspelen van Rio 2016, op de derde plaats in de tussenstand.
Odile van Aanholt en Marieke Jongens, de olympische rivalen van Bekkering en Duetz, begonnen matig aan het toernooi in Engeland. Ze kwamen als dertiende, zesde en 21ste over de finishlijn. In het klassement na de eerste dag staan Van Aanholt en Jongens op de 24ste plaats, met meteen al een flinke achterstand van 33 punten op de wereldtitelhoudsters.
Na de EK is bekend wie in deze klasse de Nederlandse strijd wint om een olympisch ticket voor Tokio 2020. Na de verrassende winst vorige maand bij de Prinses Sofia Cup in Palma de Mallorca, het eerste selectiemoment, verdedigen Van Aanholt en Jongens een forse voorsprong op Bekkering en Duetz, die in Spanje met de negende plek genoegen moesten nemen.