Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben Tokio 2020 in vizier: 'Zelf afgedwongen'

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers-Kyranakou.
Lobke Berkhout en Afrodite Zegers-Kyranakou. © Watersportverbond
DEN HAAG - De 470-zeilsters Afrodite Zegers uit Den Haag en Lobke Berkhout hebben een belangrijke hindernis genomen richting de Olympische Spelen van Tokio 2020. Het duo verzekerde zich bij de EK in San Remo vroegtijdig van de eindzege in de interne selectieprocedure. Ze moeten nu nog wel voldoen aan de nationale en internationale kwalificatie-eisen.
Op de voorlaatste dag van het toernooi in Italië kon niet worden gevaren vanwege de harde wind. Daardoor konden Mandy Mulder uit Poeldijk en de Naaldwijkse Anneloes van Veen hun laatste kans op een plaats in de medalrace niet benutten. Zij sloten de EK af als dertiende en kunnen zich daardoor niet meer kwalificeren voor de Zomerspelen volgend jaar in Japan.
Zegers en Berkhout beginnen dinsdag als nummer vier aan de finale. Met een plaats in de top-3 van de EK voldoen ze aan de nationale eis van sportkoepel NOC*NSF. Bij de WK in augustus in Japan is een plaats bij de eerste zes vereist om de olympische startplaats volledig veilig te stellen.
Nieuwe zeilpartners
Berkhout (38) en Zegers (27) besloten in november vorig jaar met elkaar in zee te gaan. Vijfvoudig wereldkampioene Berkhout behaalde olympisch zilver bij Peking 2008 (met Marcelien de Koning) en olympisch brons bij Londen 2012 (met Lisa Westerhof). Zegers eindigde met Van Veen als vierde bij Rio 2016 en een jaar later veroverde het duo de Europese titel. In oktober 2018 besloten Zegers en Van Veen met een nieuwe zeilpartner op weg te gaan naar Tokio 2020.
'Dit voelt gewoon fantastisch', lieten Zegers en Berkhout in San Remo weten. 'We zijn echt een rollercoaster doorgegaan sinds november. We hebben samen van alles meegemaakt. Ups en downs, maar we staan er op het moment dat we er moeten staan. Het was alles of niets, maar we hebben solide races gevaren deze week. Alles in de top-10, dus we hebben het zelf afgedwongen hier.'