Bestuurlijke chaos zit ADO Den Haag ook op het veld dwars

© Twitter @ADODenHaag
DEN HAAG - De bestuurlijke sores bij ADO Den Haag bereikt nu ook de A-selectie. De chaos in de top zorgt voor een stroeve gang van zaken rondom de overgang van Nasser El Khayati naar Qatar SC. Dat leidt daags voor de start van de competitie tot een ontevreden speler, en een coach die én niet kan beschikken over zijn beste speler, en geen geld heeft voor een vervanger.
De Raad van Commissarissen (RvC) moet bij iedere transfer haar goedkeuring verlenen. De enige persoon die tekenbevoegd is binnen ADO Den Haag is Henrik-Jan Rinner. Daar zit nu het pijnpunt.
Dat het bestuurlijk rommelt, is al langer bekend. Het NRC komt zaterdag met een uitgebreid stuk waarin dat nogmaals bevestigd wordt. De krant meldt dat op basis van gesprekken met zes betrokkenen en interne e-mails en documenten.

Mattijs Manders

Het begint allemaal in mei 2019, als directeur Mattijs Manders vertrekt bij ADO Den Haag. Hendrik-Jan Rinner wordt als interim-directeur aangesteld en er komt een zoektocht naar een nieuwe directeur, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Er wordt een 'headhuntersbureau' ingeschakeld om geschikte kandidaten te selecteren. Er komt een lijstje met elf kandidaten, waarbij Melkert zich vooral op de eerste zes kandidaten wil richten. Maar de Chinese grootaandeelhouders hebben hun pijlen gericht op kandidaat acht: de 35-jarige Mo Hamdi, een salesman die eerder een commerciële rol vertolkte bij ADO.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Na gesprekken zijn de Chinezen nog enthousiaster: Hamdi zegt volgens het NRC dat ADO namelijk een brug kan vormen voor multinationals die zaken willen doen met China. Maar Melkert twijfelt: Hamdi heeft geen ervaring met besturen en met de financiële huishouding van een club.

Verdeeldheid wordt groter

De Chinezen willen een snelle aanstelling van Hamdi, terwijl Melkert verder wil zoeken. Ondanks interne verdeeldheid blijft Hamdi als enige kandidaat over. De verdeeldheid binnen de club wordt groter, er onstaat zwartmakerij, er zijn anonieme tweets over Hamdi en er is intern wantrouwen.
Hamdi laat aan Omroep West weten dat hij ondanks de machtsstrijd nog steeds directeur wil worden. Zijn ideaal is een zwaargewicht businesscoach als Kees Jansma of Frans van Steenis naast zich. Zo’n opleidingsconstructie komt vaker voor bij eredivisieclubs. De RvC ziet liever Rinner - de huidig interim - als algemeen directeur, met een kleine rol voor Hamdi op de achtergrond.

Geen oplossing

Zondag start de eredivisie voor ADO, maar een oplossing voor het conflict lijkt er nog niet te zijn en een nieuwe directeur is nog steeds niet gevonden. Op 19 augustus staat er een nieuwe vergadering gepland.

LEES OOK: ADO Den Haag treft 'teleurgesteld' FC Utrecht in seizoensouverture: 'Dat ga je voelen'